Εξαδάκτυλος στο libre: Έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο ποιοι ιδιώτες γιατροί μπορούν να συμμετέχουν στον εμβολιασμό

 Εξαδάκτυλος στο libre: Έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο ποιοι ιδιώτες γιατροί μπορούν να συμμετέχουν στον εμβολιασμό

Ο ρυθμός της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά του κοροναϊού παραμένει αργός, συγκριτικά με τις πιέσεις που προκαλούν στο σύστημα Υγείας αλλά και στην ασφάλεια των πολιτών τα συνεχιζόμενα κύματα της Covid-19. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ο ρυθμός που προχωρά το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως των δυσκολιών στη διακίνηση και στη διαχείριση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων εμβολίων. Δυσκολιών που έχουν ως επακόλουθο να μην έχουν μπει στη μάχη του εμβολιασμού οι ιδιώτες γιατροί μέχρι σήμερα.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Στο θέμα, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την επικείμενη έγκριση, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται σε μία δόση και είναι απλό στη διακίνηση και στη συντήρησή του, και μπορεί να επιτρέψει στα φαρμακεία της γειτονιάς και στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η κάλυψη του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε:

«Πράγματι, για το εμβόλιο της, η Johnson Johnson έχει υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο που είναι εύκολο στη διακίνησή του και στη διαχείρισή του και εξετάζουμε τη δυνατότητα να γίνεται εμβολιασμός τόσο από τους φαρμακοποιούς όσο και από τους γιατρούς».

Εξαδάκτυλος: Δε θα πρέπει να θεωρείται είδηση το αυτονόητο

Για τη δυνατότητα επέκτασης της διενέργειας εμβολιασμών και από τα ιδιωτικά ιατρεία -εκτός από τις δημόσιες δομές- τοποθετήθηκε μετά από ερώτηση του Libre, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε:

  • «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, από τις αρχές Δεκεμβρίου, είχε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας σχετικά με το ποιοι ιδιώτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού. Αυτό αφορούσε και το εμβόλιο της Pfizer -παρόλο που είναι ένα εμβόλιο που έχει αυξημένες απαιτήσεις στη διαχείρισή του- και της Moderna. Είχαμε προτείνει να αξιοποιηθούν τα 20 χιλιάδες ιατρεία και το σύνολο των χιλιάδων ιατρών όλης της χώρας. Κατά συνέπεια, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα γίνονται και οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού στα ιατρεία, όπως γίνονταν πάντα εμβολιασμοί και οι παιδικοί εμβολιασμοί, στα ιατρεία, και οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης και όλοι οι υπόλοιποι εμβολιασμοί. Άρα, δε θα πρέπει να θεωρείται είδηση το αυτονόητο, καθώς είμαστε σε μία φάση που όλοι όσοι μπορούμε να συνδράμουμε, να βοηθήσουμε και να εμβολιάσουμε σύντομα τους πολίτες με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, πρέπει να το κάνουμε για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας».

Το πολύπαθο θέμα της σωστής χρήσης της μονής & διπλής μάσκας

Σχετικά με τις επικαιροποιημένες οδηγίες των ειδικών προς το κοινό για τη χρήση της μάσκας και τις περιπτώσεις που πρέπει να γίνεται χρήση διπλής μάσκας (σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ) για να αποφεύγεται η μόλυνση από τον ιό SARS-COV-2, και ιδιαίτερα από τις μεταλλάξεις του ιού, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, τόνισε:

«Το θέμα της μάσκας είναι πολύπλοκο. Ακόμα και ο ΠΟΥ, σχετικά με το θέμα της μάσκας, έχει πέσει σε αντιφάσεις.

Αντίθετα, ο ΠΙΣ έχει βγάλει μία και μοναδική, σαφή ανακοίνωση, την 1η Απριλίου 2020, με οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας. Δεν υπήρξε από τότε, ποτέ ανάγκη να αναθεωρήσουμε ή να συμπληρώσουμε ή να αλλάξουμε κάτι στις οδηγίες αυτές, διότι ήταν πλήρεις και εξαρχής ανέφεραν αυτό το οποίο κάνουμε έως και σήμερα. Δε θα ήθελα να προσθέσω κάτι άλλο για το θέμα της διπλής μάσκας, πριν και εμείς οι ίδιοι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε σαφείς οδηγίες.

Το θέμα χρήση της διπλής μάσκας με τις συνεχείς ανακοινώσεις είναι πολύπαθο και θα δημιουργήσει αντιδράσεις, αν δεν είμαστε σαφείς.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τοποθετηθούμε μία φορά, όταν θα ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι οι οδηγίες για να μη δημιουργηθεί κανενός είδους σύγχυση στους συμπολίτες μας».

Σχετικά με την οδηγία του ΠΙΣ που ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, μπορούμε σύντομα να επισημάνουμε τα σημαντικότερα σημεία:

  • Για τους πολίτες, (μη γιατρούς και νοσηλευτές), η απλή ιατρική μάσκα έχει χρήση σε περίπτωση που νοσούν ή που φροντίζουν νοσούντα 
  • Οι μάσκες με βαλβίδα πρέπει να χρησιμοποιούνται  μόνο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
  • Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μάσκες με βαλβίδα (τύπου FFP2 και 3), η χρήση τους από ασθενείς ευνοεί την μετάδοση του ιού στο εξωτερικό περιβάλλον
  • Οι ιδανικές μάσκες είναι οι χειρουργικές μιας χρήσεως. Οι πάνινες μάσκες προφυλάσσουν επαρκώς, εφόσον χρησιμοποιούνται για προληπτική χρήση (δηλαδή όχι νοσηλεία ασθενούς με covid-19) αλλά θα πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται μετά από κάθε χρήση.

Σχετικά Άρθρα