Στροφή 180 μοιρών από την Μενδώνη – “Αδειάζει” τον Λιγνάδη: “Μας εξαπάτησε, από τις καταγγελίες φαίνεται ότι είναι επικίνδυνος”

 Στροφή 180 μοιρών από την Μενδώνη – “Αδειάζει” τον Λιγνάδη: “Μας εξαπάτησε, από τις καταγγελίες φαίνεται ότι είναι επικίνδυνος”

Σε μια εντυπωσιακή στροφή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπό την πίεση του καλλιτεχνικού κόσμου και της αντιπολίτευσης που ζητά την παραίτησή της και μετά την εκκωφαντική σιωπή ημερών, αποφάσισε να “αδειάσει” τον Δημήτρη Λιγνάδη και μάλιστα με ηχηρό τρόπο.

“Μας εξαπάτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης” είπε η κ. Μενδώνη σε συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι από τις καταγγελίες φαίνεται ότι είναι επικίνδυνος.

Επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο τον πρωθυπουργό λέγοντας πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τον Δημήτρη Λιγνάδη προσωπικά παρά μόνο ως ηθοποιό στο σανίδι.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ούτε η ίδια γνωρίζει τον Δημήτρη Λιγνάδη παρά μόνο ότι τον συνάντησε μια φορά το 2014.

Η Λίνα Μενδώνη δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στον πρέσβη της Βενεζουέλας και σε καταγγελία που είχε γίνει για σεξουαλική παρενόχληση ενώ αλγεινή εντύπωση έκανε το γεγονός ότι από τους καταγγελλόμενους ατονόμασε μόνο τον Παύλο Χαϊκάλη θυμίζοντας ότι ήταν υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τη συγκάλυψη των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ενώ δήλωσε ότι γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες όχι την σεξουαλική τους ζωή.

Η υπουργός Πολιτισμού επιτέθηκε και στην Έλενα Ακρίτα διαβάζοντας παλαιότερα θετικά σχόλια που είχε κάνει για παραστάσεις του Δημήτρη Λιγνάδη.

Επίσης κατόπιν εορτής και υπό την πίεση σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και πολιτικών κομμάτων με κατηγορίες για συγκάλυψη των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου, καθώς και στην υπόθεση Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η υπουργός Πολιτισμού, ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο, από τη Δικαιοσύνη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις σφοδρές καταγγγελίες ηθοποιών στη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα για συγκάλυψη της υπόθεσης από την υπουργό Πολιτισμού και από τις καταγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που κατέδειξε τον πρωθυπουργό ως πολιτικά και ηθικά υπεύθυνο για την συγκάλυψη των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης.

Αναλυτικότερα όσα είπε η υπουργός Πολιτισμού:

“Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα”συμπλήρωσε η υπουργός.

Όταν τοποθετήσαμε τον Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου βγάλαμε προκήρυξη. Με αντίστοιχες προκηρύξεις θα τοποθετούνται οι διευθυντές των οργανισμών.

Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» τόνισε η ίδια.

“Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για σεξουαλική βία από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση, ύστερα και από τη νέα (δεύτερη) μήνυση σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού από 25χρονο (σήμερα) άνδρα που τον κατηγορεί για βιασμό όταν ήταν 14 ετών.

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού θέτει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των καταγγελιών.

“Με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη”

Όπως δήλωσε η υπουργός, όταν πρωτοβγήκαν οι φήμες που τον ενέπλεκαν σε σεξουαλικές επιθέσεις, επικοινώνησε η ίδια με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή.

“Τον πιέσαμε πολύ να μας πει εάν ο ιδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες. αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν είχε σχέση με τίποτα από όλα αυτά. Ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για τη δράση του, εκείνος εξακολουθούσε να επιμένει. Αυτό ας το δούμε σαν προσωπική μαρτυρία. (Ο Δημήτρης Λιγνάδης) παραιτήθηκε μετά την καταγγελία του Νίκου Σ. η οποία επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή του να παραιτηθεί”.

“Δεν έχω καμία πολιτική ευθύνη”

Η υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε επανειλημμένα ότι φέρει πολιτική ευθύνη: “Πώς γίνεται να υπάρχιε πολιτική ευθύνη όταν δεν γνωρίζαμε; Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για αυτά όλα, τα οποία αφορούν στην προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία είναι καταδικαστέα και αποτρόπαια.

Ποιος θα ήταν τόσο αφελής ώστε να τον τοποθετήσει στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή αν γνώριζε. Ούτε στο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου δεν γνώριζαν. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει καμία καταγεγγραμένη αναφορά (για τη συμπεριφορά του κ. Λιγνάδη) σε παλιά πρακτικά και αν υπήρχε, αυτό θα το έπρεπε να το γνωρίζουν στο Εθνικό Θέατρο και να υπάρχει κάπου στο αρχείο του ΥΠΠΟΑ. Δεν έχω ψάξει βέβαια το αρχείο, δεν είναι η δουλειά μου, αλλά από όσο ξέρω δεν υπάρχει τέτοιου είδους γραπτή καταγγελία”.

Σε ερώτηση για το hashtag που κυκλοφορεί μεταξύ καλλιτεχνών στα social media για την παραίτησή της, η κα. Μενδώνη απάντησε: “Τα social media δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά δημιουργούν πραγματικότητα. Ο καθείς μπορεί να εκφράζεται με όποιον τρόπο θεωρεί ότι είναι πρόσφορος για τον ίδιο”.