“Εμφύλιος” υπουργών: Βορίδης κατά Γεραπετρίτη, Χρυσοχοΐδη για το χάος της “Μήδειας” – Οι αιχμές της Ντόρας- Παρέμβαση Μητσοτάκη για να πέσουν οι τόνοι

 “Εμφύλιος” υπουργών: Βορίδης κατά Γεραπετρίτη, Χρυσοχοΐδη για το χάος της “Μήδειας” – Οι αιχμές της Ντόρας- Παρέμβαση Μητσοτάκη για να πέσουν οι τόνοι

Το διήμερο μπλακάουτ σε δεκάδες περιοχές της Αττικής έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ κορυφαίων υπουργών για το ποιος φέρει την ευθύνη. Γιώργος Γεραπετρίτης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στήριξαν τον ΔΕΔΔΗΕ και ο Μάκης Βορίδης την τοπική αυτοδιοίκηση. Στα «κάγκελα» και η «γαλάζια» ΚΕΔΕ με το Μαξίμου. Μέσα σε αυτό το κλίμα στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Ωστόσο οι διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει ισχυρούς κυβερνητικούς τριγμούς. Κορυφαίοι υπουργοί με δημόσιες τοποθετήσεις εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος βύθισε τα βόρεια προάστια στο σκοτάδι.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε στον Alpha πως δεν είναι η ώρα για τον καταλογισμό των ευθυνών ωστόσο όμως προσπάθησε να δικαιολογήσει τον ΔΕΔΔΗΕ.

  • «Έχει πεπερασμένες δυνατότητες, προφανώς ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια σχετικώς δύσκολη κατάσταση, όχι σε ακραία φαινόμενα».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον ΑΝΤ1

  • «ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τέτοιου μεγέθους και μάλιστα άμεσα, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη, έπεφτε ένα δέντρο κάθε 2,5 λεπτά».

Τελείως διαφορετική άποψη εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΙ. Πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τους δύο υπουργούς και έριξε την ευθύνη για τις διακοπές ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ.

  • «Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε».

Ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ αναμένεται να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από 250 χιλιάδες οικογένειες που έμειναν αβοήθητες για δύο ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό, με τις θερμοκρασίες να είναι πολικές.

Η κυβέρνηση μιλάει από την πρώτη στιγμή για πρωτόγνωρο φαινόμενο υποστηρίζοντας πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έστω και με την μορφή της τηλεδιάσκεψης θα είναι ουσιαστικά ένα μασάζ προς τους «γαλάζιους» βουλευτές οι οποίοι είναι έντονα προβληματισμένοι μετά τα όσα συνέβησαν στην Ικαρία, για την κάλυψη του γεύματος του πρωθυπουργού στο νησί από την ΕΡΤ αλλά και για την διαχείριση των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Οι αιχμές της Ντόρας

Ως «καρφί» στην επιτελική διοίκηση ερμηνεύεται η αποστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη ότι «όταν κάτι δεν έχει φτάσει στα όριά του, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν παίρνουμε τα μέτρα μας για να προλάβουμε την επόμενη καταστροφή», εστιάζοντας στην ανάγκη της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Στέλνοντας δε μηνύματα προς ολόκληρο το φάσμα της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν ότι εκλεγόμαστε από τις τηλεοράσεις, αλλά εκλεγόμαστε από την αποτελεσματικότητα του έργου μας», εμμένοντας «στα θέματα των δικτύων». Κατέστησε δε σαφές ότι «και για την κυβέρνηση αυτό είναι πλέον μια τεράστια ‘καμπάνα’, ότι κανένας πια δεν μπορεί να περιμένει με αυτά τα δίκτυα να κάνει δουλειά».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

  • Εκτός όμως από τις διακοπές ρεύματος υπήρξε και το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή άσκησε κριτική για την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να κλείσει από μόνος του το εθνικό οδικό δίκτυο.

  • «Όλες οι κυβερνήσεις όταν είχαν να αντιμετωπίσουν έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν πάντα μία έγνοια: Να μην κλείσουν κεντρικοί δρόμοι, να μην αποκλειστούν άνθρωποι στα σπίτια και κυρίως να μην κλείσει η Εθνική οδός. Και έρχεται η ΝΔ και από μόνη της κλείνει την εθνική οδό» είπε στη βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μάξιμου κάλυψε πλήρως τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κάνοντας λόγο για σωστή απόφαση δίνοντας στην δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τους εγκλωβισμένους οδηγούς το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας  «μάλλον δεν κατάλαβαν τι έκαναν στο Μάτι όπου έκαψαν 100 ανθρώπους».

  • Παράλληλα πρόσθεσε πως αν δεν έπαιρνε το συγκεκριμένο μέτρο θα εγκλωβιζόντουσαν χιλιάδες άνθρωποι στα οχήματα τους και στην προσπάθεια τους να κατευθυνθούν στους προορισμούς τους μέσα από παράπλευρες οδούς, είναι σίγουρο ότι θα είχαμε πληθώρα ατυχημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έκανε λόγο για «χυδαιότητες» και κατηγόρησε τόσο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και την κυβέρνηση για ανικανότητα.

  • «Ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει. Δεν του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αλλά η πρωτόγνωρη ανικανότητα του ιδίου και της κυβέρνησης, που οδήγησε 250.000 οικογένειες να μείνουν δίχως ρεύμα, που χώρισε για δυο ημέρες την Ελλάδα στα δυο, αφού έκλεισε την Εθνική Οδό, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους να περιμένουν μάταια το τρένο για τη δουλειά τους, αφού έκλεισε τον ΗΣΑΠ». Παράλληλα υπενθύμισε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως «ο Γενικός του Γραμματέας σήμερα, ο κ. Τσουβάλας, ήταν επικεφαλής της αστυνομίας στο Μάτι».    

Σχετικά Άρθρα