Άρση lockdown ή παράταση: Ημερομηνία ορόσημο για τις αποφάσεις

 Άρση lockdown ή παράταση: Ημερομηνία ορόσημο για τις αποφάσεις

Η 1η Μαρτίου φαίνεται πώς αποτελεί ημερομηνία “κλειδί”, ανάλογα πάντα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, για την άρση ή την παράταση του lockdown. Τα δεδομένα δεν χωρούν αισιοδοξία καθώς η πίεση στις ΜΕΘ είναι μεγάλη και λίγες ακόμη είναι διαθέσιμες στην Αττική.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πώς η προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και να ανεβάσουν ξανά ρολά τα καταστήματα, με αυστηρούς πάντα όρους για την ασφάλεια των πολιτών.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες για το μεν λιανεμπόριο, προκρίνεται η μέθοδος του click away, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται σε εκείνο το χρονικό σημείο και το click in shop.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε είναι περιορισμένα… Θα πρέπει και για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

«Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να είμαστε ανοιχτοί» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στους ειδικούς.

Για τα σχολεία συζητείται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού και όσον αφορά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια να λειτουργούν με δια ζώσης εκπαίδευση εναλλάξ, ανά μία εβδομάδα. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα λύκεια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και το αντίθετο…

‘Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η στρατηγική που θα ξεδιπλώνεται ως το Πάσχα, θα είναι αυτή του «ακορντεόν»… Δραστηριότητες στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίγουν και θα κλείνουν ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού. Δύο εβδομάδες ανοικτά και δύο εβδομάδες κλειστά είναι σήμερα το επικρατέστερο σενάριο.

Εξαδάκτυλος: Ανοιχτή η επαναφορά δραστηριοτήτων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Παράλληλα εκτίμησε στον ΣΚΑΪ πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

  • Σε κάθε περίπτωση ο κος Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Σχετικά Άρθρα