Σε πίεση το ΕΣΥ:Μόνο 22 κενές κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό στην Αττική – Αναλυτικά στοιχεία για κάθε νοσοκομείο

 Σε πίεση το ΕΣΥ:Μόνο 22 κενές κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό στην Αττική – Αναλυτικά στοιχεία για κάθε νοσοκομείο

Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος γίνονται προσπάθειες –με εντολή της 2ης ΥΠΕ– να ανοίξουν άμεσα 15 κλίνες ΜΕΘ-Covid, με μετακινήσεις προσωπικού και μείωση των γενικών ΜΕΘ που και εκείνες δεν είναι πολλές και δεν επαρκούν.  

Επισημαίνει επίσης, ότι διασωληνωμένα γενικά περιστατικά βρίσκονται σε λίστα αναμονής εκτός ΜΕΘ.

Οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην ΑΤΤΙΚΗ είναι μόλις 217 και δεν επαρκούν δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται στο νομό τις τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Με έγγραφό της -που απέστειλε, χτες, 16 Φεβρουαρίου- η 2η ΥΠΕ εντέλλεται να ανοίξει το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ 10 νέες κλίνες ΜΕΘ, μέσα σε μία ημέρα, και επίσης, να ανοίξει το ΓΝ Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ 5 νέες κλίνες ΜΕΘ.  

“Μήδεια”: Τέταρτη νεκρή από την κακοκαιρία στο Γαλάτσι

Μάλιστα, επειδή δεν έγιναν οι προσλήψεις, όπως αναφέρει το έγγραφο, μετακινήθηκαν (για τη στελέχωση των μονάδων αυτών) γιατροί από άλλα Νοσοκομεία του Πειραιά.

«Μπαλώνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Επισημαίνει επίσης, ότι «εξ αιτίας της εντολής της 2ης ΥΠΕ, δίνεται εγγράφως, η δυνατότητα στα νοσοκομεία ΝΙΚΑΙΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ να μειώσουν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά, λόγω των μετακινήσεων  των γιατρών», χαρακτηρίζοντας «Σχεδιασμό του ποδαριού για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Τελευταία στιγμή προσπαθούν να ανοίξουν ΜΕΘ-Covid με μετακινήσεις γιατρών από το υστέρημα άλλων νοσοκομείων και την περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων γενικών ΜΕΘ, όταν είναι γεμάτες και διασωληνωμένοι ασθενείς,  γενικά  περιστατικά,  βρίσκονται  σε κοινούς θαλάμους σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Εξαρτημένη η ζωή τους από τις διαθέσεις των ιδιωτικών ΜΕΘ, αφού δεν επιτάσσονται και δεν τις διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, όπως των δημοσίων νοσοκομείων».

Λιγότερες εισαγωγές Covid περιστατικών στα νοσοκομεία λόγω ψύχους

Χθες, στα  εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, είχαμε λιγότερες εισαγωγές,  μάλλον λόγω κακοκαιρίας. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ -που στις προηγούμενες εφημερίες, εισάγονταν πάνω από 20 περιστατικά κορονοϊού- χθες εισήχθησαν 8 ασθενείς. Οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στις κλινικές είναι 46, στις 60 διαθέσιμες κλίνες.

Κατάσταση ΜΕΘ-Covid στην Αττική

Διαθέσιμες κλίνες: 217  –  Καλυμμένες κλίνες: 195  =  Κενές κλίνες: 22 

Αναμένονται να ανοίξουν άλλες 15 κλίνες.

Αναλυτικά οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία:

ΚΑΤ:  6 ασθενείς στις 7 κλίνες. Ακόμη δεν άνοιξαν επί πλέον κλίνες 

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ:  14 ασθενείς στις 14 κλίνες.

ΣΩΤΗΡΙΑ:  80 ασθενείς στις 84 κλίνες.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ:  34 ασθενείς στις 44 κλίνες.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ:  11 ασθενείς στις 11 κλίνες.

ΕΛΠΙΣ:  6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΝΙΜΙΤΣ:  4 ασθενείς στις 4 κλίνες.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ:  12 ασθενείς στις 12 κλίνες.

ΑΤΤΙΚΟΝ:  16  ασθενείς στις 23 κλίνες. Ετοιμάζεται η καρδιοχειρουργική μονάδα  να δοθεί ως ΜΕΘ-Covid  10 κλινών, με μετακινήσεις ιατρών.

ΘΡΙΑΣΙΟ:  12 ασθενείς στις 12 κλίνες.  Σχεδιάζουν να μειώσουν αντίστοιχες  κλίνες της γενικής ΜΕΘ για να αναπτύξουν ακόμη έως 5 κλίνες ΜΕΘ-Covid,

με μεταφορά των διασωληνωμένων ασθενών σε άλλες ΜΕΘ. 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Μανώλης Δράκος