Πώς η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού “βούλιαξε” στο χιόνι – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το “επιτελικό αλαλούμ”

 Πώς η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού “βούλιαξε” στο χιόνι – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το “επιτελικό αλαλούμ”

Μία ημέρα έντονης χιονόπτωσης στην Αττική ήταν αρκετή για να βυθίσει ολόκληρες περιοχές για ώρες στο σκοτάδι και χωρίς νερό. Ο ΔΕΔΔΗΕ εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και προσέφυγε στην βοήθεια του στρατού για να αποκατασταθούν οι βλάβες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να αποφύγει τα χειρότερα  αποφάσισε να κόψει την χώρα στα δύο κλείνοντας την Αθηνών – Λαμίας και ο πρωθυπουργός είδε μετά από σύσκεψη πως ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Τα χιόνια «βραχυκύκλωσαν» τον κρατικό μηχανισμό που έδειξε απροετοίμαστος για να αντιμετωπίσει την «Μήδεια».

  • Παρά τις συνεχείς συσκέψεις και τους σχεδιασμούς που έγιναν στην πολιτική προστασία πριν η κακοκαιρία χτυπήσει την χώρα, αποδείχθηκε στην πράξη πως ουσιαστικά τίποτα δεν λειτούργησε καλά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μπροστά στο φόβο να εγκλωβιστούν στην Εθνική οδό αυτοκίνητα και φορτηγά όπως συνέβαινε στο παρελθόν έδωσε από μόνος του την εντολή να την κλείσει. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο όφειλε να μπορεί να κρατήσει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο κάτι όμως που δεν ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό τον λόγο ο υπουργός προστασίας του πολίτη πήρε την απόφαση.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου επιχειρεί να αναβαθμίσει την ένταση των καιρικών φαινομένων για να καλύψει τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την σύσκεψη στην πολιτική προστασία έκανε λόγο για «πρωτόγνωρο φαινόμενο» ζήτησε «υπομονή» και κάλεσε τους πολίτες να μην κάνουν περιττές μετακινήσεις.

Ωστόσο πολλές περιοχές έμειναν για περισσότερο από 12 ώρες χωρίς ρεύμα, με τις θερμοκρασίες να είναι ιδιαιτέρως χαμηλές και τον ΔΕΔΔΗΕ να σηκώνει ουσιαστικά τα χέρια ψηλά μιλώντας για «πρωτοφανείς ζημιές» που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία. Μάλιστα ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι και να βοηθήσουν στην κοπή των δέντρων.

  • «Το τεχνικό του προσωπικό (περί τα 400 άτομα) το οποίο ενισχύεται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες , συνεχίζει πυρετωδώς το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο» ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε η Μήδεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που υποστήριξε πως

  • «ο μηχανισμός του επιτελικού κράτους βούλιαξε στο χιόνι» σημειώνοντας πως «ο μηχανισμός της επιτελικής προπαγάνδας αποδεικνύεται εξαιρετικά στιβαρός, αν και μας κοστίζει κάτι παραπάνω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες να μην κάνουν περιττές μετακινήσεις από την στιγμή που στην Αττική υπάρχει αυστηρό lockdown.

  • «Πόσο υπομονή μπορεί να ζητήσει κανείς από τους πολίτες της μισής Αττικής που είναι μεν κλεισμένοι ή αποκλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά χωρίς ρεύμα. Από τους πολίτες δηλαδή που μέσα στο κρύο παραμένουν για πάνω από ένα 24ωρο χωρίς θέρμανση, σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς νερό, επειδή έχουν αφήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, χωρίς επαρκές προσωπικό για να διορθώσει τις βλάβες».

Για πρωτοφανής αστοχία στον σχεδιασμού που υπήρξε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για το κλείσιμο του εθνικού οδικού δικτύου.

  • «Δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους πολίτες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στους παράλληλους δρόμους της Εθνικής» τόνισε η Φώφη Γεννηματά στο Mega.

Παράλληλα τόνισε πως δεν «είναι όλα επικοινωνία» και σημείωσε πως οι βλάβες και προβλήματα οφείλονται κυρίως στην έλλειψη συντήρησης στο δίκτυο της ΔΕΗ.

  • «Είναι ολοφάνερο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το δίκτυο να εγκαταλειφθεί και σήμερα πληρώνουμε αυτές τις συνέπειες» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τονίζοντας πως το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης για τη «Μήδεια» είναι το «μένουμε σπίτι».

  • «Η άθλια κατάσταση στην Αττική όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού» δήλωσε ο Γραμματέας του ΚΚΕ.