Editorial: Πάλι ο Χατζηπετρής…

 Editorial: Πάλι ο Χατζηπετρής…

Από το πρωί εκτυλίσσεται μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φορέων σχετικά με τις ευθύνες για το γεγονός ότι 250.000 νοικοκυριά στην πρωτεύουσα της χώρας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (και χωρίς νερό στις ίδιες αλλά και σε άλλες περιοχές) μέσα στον χιονιά και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης κατηγόρησε ευθέως τον ΔΕΔΔΗΕ γιατί δεν κινητοποιήθηκε προληπτικά ώστε να κόψει τα κλαδιά των δένδρων που έπεσαν από το βάρος του χιονιού και έκοψαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Η ΔΕΔΔΗΕ εμμέσως αλλά σαφώς κατηγόρησε τους δήμους που δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βαρίδης.

Όλα αυτά εκ των υστέρων.

Γεγονός πρώτο: Αυτός που δεν φταίει σε καμία περίπτωση είναι ο καταναλωτής που πληρώνει αδρά τις υπηρεσίες που παρέχει η ΔΕΗ. Είναι, επίσης, γνωστό πως οι κάτοικοι των περιοχών που ταλαιπωρήθηκαν δεν θα μπορούσαν εύκολα να αυτενεργήσουν. Είτε γιατί δεν διαθέτουν εμπειρία και απαραίτητο εξοπλισμό, είτε διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Υπάρχουν πολλά περιστατικά κοπής δέντρων από πολίτες που έφτασαν στα δικαστήρια με πρωτοβουλία των δασαρχείων ή άλλων φορέων. Η αντίληψη περί “ατομικής ευθύνης” που προωθείται “αρμοδίως” είναι αστεία και οι παραπομπές σε ευνομούμενα βορειοευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμία σχέση με τα καθ΄ημάς.

Γεγονός δεύτερο: Δεν φταίνει, φυσικά, και οι εργαζόμενοι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ ή των συνεργαζόμενων συνεργείων που μέσα σε ακραίες συνθήκες έσπευσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες και να υλοποιήσουν τις έντολές που έλαβαν- όταν τις έλαβαν.

Γεγονός τρίτο: Το επίσημο κράτος γνώριζε για την επέλαση της κακοκαιρίας εδώ και δύο εβδομάδες. Έκανε λόγο, μάλιστα, για “ιστορικό χιονιά” και “κακοκαιρία 20αετίας”. Ως εκ τούτου όφειλε να προλάβει, να συντονίσει, και να δώσει τις κατάλληλες εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, εάν η ευθύνη ήταν του ΔΕΔΔΗΕ, της περιφέρειας, ή των δήμων, εκεί που καταλήγουμε είναι στον υπερ-φορέα που έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού και της διασποράς των εντολών ώστε να ληφθούν οι σχετικές πρόνοιες. Ήτοι, στην Πολιτική Προστασία και τα συναρμόδια υπουργεία. Ο (προς ιδιωτικοποίηση) ΔΕΔΔΗΕ, όπως και οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν την ευθύνη διαχείρισης της Εθνικής Οδού (βάσει συμβάσεων), ακόμα και οι δήμοι έπρεπε να έχουν λάβει καθαρές οδηγίες, η δε Πολιτική Προστασία όφειλε να επιβλέψει την εφαρμογή τους. Και να επιβάλλει κυρώσεις εκεί όπου σημειώθηκαν ολιγωρίες.

Το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) εκ των υστέρων αφορά την διαχείριση του πολιτικού κόστους, το οποίο για ακόμα μία φορά οι υπεύθυνοι αρνούνται να αναλάβουν.Παρά το γεγονός πως τα ίδια πρόσωπα σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν έσπευδαν με εισαγγελικό ύφος να κατηγορήσουν τους ίδιους φορείς που τώρα απαλλάσσουν (επειδή έχουν αλλάξει τα πρόσωπα που τους διοικούν;).

Για τις ζημιές που έχουν υποστεί 250.000 νοικοκυριά, τους δυο ανθρώπους που χάθηκαν στην Εύβοια λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης που έθεσε εκτός λειτουργίας τα υποστηρικτικά μηχανήματα αναπνοής τους και για την γενικότερη ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών δεν φταίει ούτε η (αόρατη) γραφειοκρατία, ούτε ο κακός μας ο καιρός, ούτε ο Χατζηπετρής. Ευθύνες θα αποδοθούν; Κοφτή απάντηση: Όχι!

Libre

Σχετικά Άρθρα