“Βράζει” η ΝΔ για την Μενδώνη – Μείζον πολιτικό θέμα το ελληνικό #MeToo

 “Βράζει” η ΝΔ για την Μενδώνη – Μείζον πολιτικό θέμα το ελληνικό #MeToo

Η ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνει τον εκνευρισμό που επικρατεί στο Μαξίμου για τις καταγγελίες εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού. Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ επικρατεί αναβρασμός για την Λίνα Μενδώνη που ως γνωστό δεν προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της υπουργού καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση.

  • Από τις 6 Φεβρουαρίου που έγινε δεκτή η παραίτηση Λιγνάδη από την Λίνα Μενδώνη, η υπουργός πολιτισμού δεν έχει μέχρι σήμερα εξηγήσει τους λόγους που δέχθηκε την απομάκρυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η ίδια στις λιγοστές συνεντεύξεις που έδωσε τόνιζε πως δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ακόμα και όταν ένας νεαρός περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την κακοποίηση του από τον Δημήτρη Λιγνάδη. 

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε η Λίνα Μενδώνη το επίμαχο ζήτημα. «Γαλάζια» στελέχη σημείωναν πως έπρεπε να τον παύσει από την πρώτη στιγμή ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί το ζήτημα εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.  Άλλωστε η υπουργός Πολιτισμού δεν είναι από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στη ΝΔ καθώς προέρχεται από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά και ίδια δεν έχει δείξει να επιθυμεί να έχει σχέσεις με την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Λίνα Μενδώνη προκαλεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. Η υπουργός Πολιτισμού με στάση της είχε καταφέρει να βάλει απέναντι της όλους τους καλλιτέχνες και τους ηθοποιούς για τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας που ουσιαστικά οι περισσότεροι έμεναν εκτός. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Μαξίμου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να δοθεί το επίδομα στους περισσότερους.

Αν και στον πρόσφατο ανασχηματισμό το όνομά της ήταν από εκείνα που θα βρισκόντουσαν εκτός κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός την κράτησε στην θέση της προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των στελεχών που προέρχονται εκτός ΝΔ και μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Τις «ψαλίδισε» όμως τις αρμοδιότητες της αναβαθμίζοντας τον Νίκο Γιατρομανωλάκη από γενικό γραμματέα σε υφυπουργό.

Μία κίνηση που προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη δυσφορία της  Λίνας Μενδώνη άλλωστε οι σχέσεις της με τον νέο υφυπουργό χαρακτηρίζονται από αρκετούς στο υπουργείο Πολιτισμού ως τυπικές, όπως και η συνεργασία τους.

Ωστόσο ο ίδιος ο Νίκος Γιατρομανωλάκης το χρονικό διάστημα που η Λίνα Μενδώνη κρατούσε χαμηλούς τόνους για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του πολιτισμού ο ίδιος με ανάρτηση του στο Facebook διατύπωσε ξεκάθαρη άποψη. 

  • “Όταν τα θύματα κάθε μορφής βίας, κατάχρησης εξουσίας, διάκρισης και παρενόχλησης μιλούν, είναι χρέος μας να ακούσουμε (όχι να μιλήσουμε), να δώσουμε δύναμη στη φωνή τους (όχι στη δική μας), και να σταθούμε δίπλα τους (όχι απέναντί τους)” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός Πολιτισμού τονίζει πως θα συναντηθεί με τους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου για να ακούσει την άποψη τους για τα όσα καταγγέλλονται για τον Δημήτρη Λιγνάδη και σημειώνει πως το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Σωματείο των Ηθοποιών.

Οι χειρισμοί στην υπόθεσης Λιγνάδη προκάλεσαν «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομακρύνει άμεσα την Λίνα Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιχειρεί να  συγκαλύψει το θέμα. Ο Χρήστος Ταραντίλης έκανε λόγο για «χυδαία» και «υποκριτική» ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως η αντιπολίτευση  προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον πόνο όσων κακοποιήθηκαν.

Η Κουμουνδούρου απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τόνισε πως «χυδαίο» είναι να γνωρίζει επί δύο εβδομάδες η υπουργός Πολιτισμού και να μην κάνει τίποτα.