Κόπωση με τα συνεχή lockdown: Ανησυχία για έκρηξη κρουσμάτων, αγωνία να μην επηρεαστεί ο εμβολιασμός με τη “Μήδεια” – Διαρκείς συσκέψεις

 Κόπωση με τα συνεχή lockdown: Ανησυχία για έκρηξη κρουσμάτων, αγωνία να μην επηρεαστεί ο εμβολιασμός με τη “Μήδεια” – Διαρκείς συσκέψεις

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών  που θα επικρατήσουν σε όλη την χώρα και κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται σε σκληρό lockdown όπως η Αττική. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα πρέπει να αποφευχθούν οι επισκέψεις στα σπίτια τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας γίνεται ολοένα και δυσκολότερη καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει φτάσει το 83%.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην πολιτική προστασία και το υπουργείο υγείας.

ΕΡΤ: Από το εμπάργκο της ΝΔ στο εμπάργκο ΣΥΡΙΖΑ; – Πολιτική σύγκρουση για τη δημόσια τηλεόραση

Η έλευση της «Μήδειας» έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές καθώς η κακοκαιρία σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις βοηθούν σε σημαντικό βαθμό την διασπορά του Κοροναϊού.

  • «Αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να παραμείνουμε στο σπίτι» είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο Μαξίμου επικρατεί έκδηλη ανησυχία για τρεις λόγους:

  • Ο πρώτος αφορά την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής με τους θαλάμους νοσηλείας να γεμίζουν,
  • ο δεύτερος λόγος αφορά την διάρκεια του αυστηρού lockdown που στην περίπτωση που συνεχιστεί η έξαρση της πανδημίας δύσκολα θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και
  • ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τον φόβο που υπάρχει να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους εμβολιασμούς που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα για το θέμα των εμβολίων έχει εκπονηθεί σχέδιο από την πολιτική προστασία προκειμένου με την συνεργασία των δήμων οι πολίτες να μπορέσουν να φτάσουν στα κέντρα εμβολιασμού τα οποία έχουν ήδη εφοδιαστεί, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις που δεν καταφέρουν κάποιοι να προσέλθουν τότε άμεσα θα πάρουν άλλοι την θέση τους προκειμένου να μην χαθεί καμία δόση.

Βεβαίως ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την κυβέρνηση είναι η ίδια η κοινωνία η οποία έχει κουραστεί από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα και από την σύγχυση που προκαλούν συχνά υπουργοί με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις τους.

Η αύξηση της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας τα προηγούμενα 24ωρα παρά το αυστηρό lockdown επιβεβαιώνει την κόπωση που υπάρχει στους πολίτες. Από σήμερα αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας σε όλο το λεκανοπέδιο  ενώ τα έγγραφα που απαιτούνται για τις μετακινήσεις έχουν αυστηροποιηθεί  προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατό η κινητικότητα.  

Τους λοιμωξιολόγους τους προβληματίζει ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή μετάδοση της νόσου, αλλά και οι επισκέψεις στα σπίτια. Εκείνο που σημειώνουν είναι πως χρειάζεται προσοχή και κυρίως για τους ηλικιωμένους από την στιγμή που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών δεν θα αερίζονται οι χώροι που θα βρισκόμαστε.

  • «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό απρόσεκτο ξένο. Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω θερμά να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας» είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κακοκαιρίας θα ξεκινήσει η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ αρκετοί είναι ήδη επιφυλακτικοί για την έξοδο από την καραντίνα στην Αττική, στα τέλη του μήνα.

Ένα σενάριο βέβαια που απεύχεται το οικονομικό επιτελείο καθώς τα έσοδα στα κρατικά ταμεία συνεχώς μειώνονται.