ΕΡΤ: Από το εμπάργκο της ΝΔ στο εμπάργκο ΣΥΡΙΖΑ; – Πολιτική σύγκρουση για τη δημόσια τηλεόραση

 ΕΡΤ: Από το εμπάργκο της ΝΔ στο  εμπάργκο ΣΥΡΙΖΑ; – Πολιτική σύγκρουση για τη δημόσια τηλεόραση

Το θέμα της ΕΡΤ θα έχει και συνέχεια, πολιτική, με τη δημόσια τηλεόραση και τον τρόπο λειτουργίας της να μπαίνει και πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Το ζήτημα είναι μείζον, διαχρονικό, και αφορά όλους μας καθώς ο μεγαλύτερος ελληνικός δημοσιογραφικός οργανισμός είναι κάτι περισσότερο από οφθαλμοφανές ότι χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως εργαλείο “προπαγάνδας” αλλά και ως πεδίο ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων.

Πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η ΕΡΤ; Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή, η εφαρμογή της σύνθετη έως αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται. Όλοι ας πούμε θα θέλαμε, δεδομένου ότι καταβάλλουμε τέλη ως πολίτες τούτης της χώρας, η ΕΡΤ να ήταν… συνώνυμο ενός οργανισμού τύπου BBC.

Προς το παρόν εκείνο το σημείωμα που τοιχοκολλήθηκε στο γραφείο παραγωγής παραγωγής μάλλον δείχνει πώς βρισκόμαστε προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Η λογοκρισία στα πλάνα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, των ίδιων πλάνων που φιγούραραν σε μεγάλης εμβέλειας διεθνή δίκτυα, αλλά και στο ζήτημα του Δημήτρη Λιγνάδη είναι ενδεικτική του σφικτού εναγκαλισμού της κυβερνητικής εξουσίας. Και όχι μόνο από την τωρινή ασφαλώς.

Το θέμα πήρε διαστάσεις, επιβεβαιώθηκε και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Με μια αποκαλυπτική λεπτομέρεια. “Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση” ανέφερε η ανακοίνωση και πρόσθετε:

  • “Συνήθως οι εντολές είναι προφορικές, το γραπτό σημείωμα του Σαββατοκύριακου όμως είναι πραγματικό γεγονός”.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης επιχείρησε να διαψεύσει τα περί λογοκρισίας, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος χαρακτήρισε προβοκάτσια το σημείωμα!!!

Στην εποχή της τεχνολογίας πάντως μια απλή αναδρομή στο αρχείο της ΕΡΤ την ημέρα εκείνη αποδεικνύει ποια είναι η πραγματικότητα.

Στη Βουλή το θέμα

Οι πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος είναι δεδομένες, όπως δεδομένο είναι και ότι οι απαντήσεις οφείλονται να είναι δραστικές και αποτελεσματικές προς την κατεύθυνση της αποκοπής του ομφάλιου λώρου που συνδέει την ΕΡΤ με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ευχής έργο να προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Και να τηρηθούν.

Πεδίο συζήτησης και αποφάσεων η Βουλή. Εκεί όπου έγινε μια αρχή και αναμένεται προφανώς να υπάρξει και συνέχεια με την επικείμενη επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό “Παραβίαση των μέτρων περιορισμού για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη” που αφορά την Ικαρία.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη έθιξε το ζήτημα της λογοκρισία της ΕΡΤ, προχωρώντας σε μια γενναία παραδοχή.

«Όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν φερθεί σωστά» στην ΕΡΤ είπε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας τη διοίκηση Ζούλα για τη χειραγώγηση της ενημέρωσης μέσα από το σημείωμα που αναρτήθηκε στην Αγία Παρασκευή.

  • «Βάλατε τον δικό σας άνθρωπο, τον προσωπικό σας εκπρόσωπο Τύπου, τον Κ. Ζούλα, να διοικεί την ΕΡΤ! Σας ρωτώ: Θα ζητήσετε την παραίτησή του μετά από αυτό;» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τέτοιου είδους πρακτικές δεν έχει ξαναδεί ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Γι’ αυτό αναφέρομαι σε  Όργουελ και ‘1984’, που μπορεί να γίνει ‘2021’. Αυτό κάνατε. Γι’ αυτό έχετε την αίσθηση ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά χωρίς να ζητάτε συγγνώμη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι, αν εκείνος είχε διορίσει στην ΕΡΤ τον εκπρόσωπό του, «εσείς θα μιλάγατε για σταλινισμό, για απολυταρχική συμπεριφορά».

Και προχώρησε στην εξής πρόταση: Η ΕΡΤ «να διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θα ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και να την εφαρμόζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Να φτιάξουμε μια τηλεόραση η οποία θα είναι μια όαση αντικειμενικότητας».

Κλιμάκωση με εμπάργκο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ;

Απάντηση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε τριτολογία.

Νωρίτερα απαντώντας στις αιχμές για τον κ. Ζούλα είχε επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι στελέχη που είχαν διοριστεί επί ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως φθάσει στο “εμπάργκο” απέναντι στη Δημόσια Τηλεόραση.

Οι προθέσεις είναι εμφανείς στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

«Εδώ και τρεις μέρες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ αποκαλύπτουν τα ψέματα του κ. Λιβάνιου στη Βουλή για δήθεν “προβοκάτσια” και επιβεβαιώνουν την ανάρτηση έγγραφων εντολών λογοκρισίας στην αίθουσα παραγωγών της δημόσιας τηλεόρασης για μην παίξουν το βίντεο από το γλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία και φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη με την κα Μενδώνη και τον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Και επαναφέρει την πρόταση που έκανε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ταυτόχρονα την παραίτηση του Προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα:

  • «Επειδή χθες ο Πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουσε, επαναφέρουμε το ερώτημα του κ. Τσίπρα: Θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Ζούλα για το φιάσκο και θα προχωρήσει σε ορισμό νέας διοίκησης με διακομματική συναίνεση στη Βουλή;».

Καταλήγοντας βάζει εμμέσως και το θέμα του εμπάργκο:

  • «Αν όχι, μπορεί κάλλιστα να μείνει μόνος του με τον κ. Ζούλα στην ΕΡΤ να φτιάχνουν οι δυο τους την ημερήσια προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν χρειάζεται να κρατούν τα προσχήματα».

Επίθεση και από το ΚΙΝΑΛ

Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως επιχειρείται αποκλεισμός της Φώφης Γεννηματά από την δημόσια τηλεόραση, ενώ εκδόθηκε και ανακοίνωση για την στρέβλωση των θέσεων του κόμματος σχετικά με το νομοσχέδιο για την Παιδεία από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ. Είναι η πρώτη φορά που το ΚΙΝΑΛ επιτίθεται σε ΜΜΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πληροφορίε ςπως σκοπεύει να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους κατά της κυβέρνησης.

Όπως πληροφορείται, μάλιστα, το libre ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος πρόκειται να μιλήσει με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη αλλά και με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συντονισμό έναντι όσων συμβαίνουν στη δημόσια τηλεόραση.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Σε εμπάργκο στην ΕΡΤ, αν εξαιρεθεί εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ που αφορά όμως ιδιωτική τηλεόραση και μάλλον δεν κρίνεται και τόσο επιτυχής κίνηση, έχει προβεί και η ΝΔ, όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή τότε η τοποθέτηση του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη σύγκρισή της με τον θεωρητικό του φασισμού Σέρτζιο Πανούντσιο.

«Η Ν.Δ. αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ» έλεγε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Επιστρέφοντας στο σήμερα οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι εφόσον δεν γίνει δεκτή η πρόταση Τσίπρα (που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή) και εφόσον δεν παραιτηθεί ο Κωνσταντίνος Ζούλας από την προεδρία της ΕΡΤ, τότε δεν θα ξαναστείλουν εκπρόσωπό τους στις εκπομπές της Δημόσιας Τηλεόρασης.

  • Στις αντιδράσεις και τις ανακοινώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ του 2018 και του σήμερα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κοινά σημεία και αφορούν ουσιαστικά στην αμερόληπτη λειτουργία της ΕΡΤ.

Ο συγκερασμός των προτάσεων όλων των κομμάτων και η αποτύπωση τους σε ένα ευρύτερο σχέδιο για μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση το ζητούμενο.

Παναγιώτης Ι Δρίβας

Παναγιώτης Δρίβας