Καρέ καρέ το διπλό χτύπημα της “Μήδειας” – Δείτε πώς θα κινηθεί – Πότε θα χιονίσει στην Αττική (διαδραστικός χάρτης)

 Καρέ καρέ το διπλό χτύπημα της “Μήδειας” – Δείτε πώς θα κινηθεί – Πότε θα χιονίσει στην Αττική (διαδραστικός χάρτης)

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας -15 βαθμούς κάτω ή και περισσότερο ανά περιοχές- παγετός, χιόνια μέχρι και στην Αττική, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές φέρνει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία “Μήδεια”.

ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ:

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, και από τα βορειοδυτικά θα ξεκινήσει η πρώτη φάση με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις οι οποίες θα αφορούν τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας και γρήγορα περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Σταδιακά, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και θα επηρεάζουν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας με χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται σε πεδινά τμήματα από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα.

Την Κυριακή, οι έντονες χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα τμήματα της χώρας από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, με εξαίρεση τα παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής. Παράλληλα, από τα βόρεια τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής, η κακοκαιρία θα αρχίσει να περιορίζεται στα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας ενώ ισχυρός παγετός θα επικρατήσει στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα με έμφαση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα όπου κατά τόπους ο παγετός θα είναι ολικός. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αυτή τη φάση θα πέσουν κατά τόπους κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Από το βραδύ του Σαββάτου θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.

Χιονοπτώσεις αναμένονται το Σαββατοκύριακο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου θα υπάρξει χιονόστρωση καθώς και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις και τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου.

Από την Δευτέρα, αναμένεται η δεύτερη φάση της «Μήδειας» με χιονοπτώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους πυκνές από το ύψος της Μαγνησίας, των Σποράδων και νοτιότερα και ισχυρές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα χιονίσει στα ορεινά και στα ημιορεινά.

Ειδικά για την Αττική, τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται την Κυριακή στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά και από το βράδυ στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τα βόρεια προάστια και βορειότερα.

Οι χιονοπτώσεις προοδευτικά την Δευτέρα θα εκδηλώνονται κατά τόπους και κατά περιόδους στο σύνολο του νομού της Αττικής.

Από το βράδυ της Δευτέρας, τα φαινόμενα της «Μήδειας» θα περιοριστούν στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα διατηρηθούν έντονα και κατά τη διάρκεια της Τρίτης με τα χιόνια να κατεβαίνουν σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τόσο στις Κυκλάδες όσο και στην Κρήτη.

Από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως έως 10 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο υποτροπής του καιρού στην Αττική τη Βοιωτία και την Εύβοια κατά τη διάρκεια της Τρίτης.

Σχετικά Άρθρα