Μητσοτάκης Vs Τσίπρας: Σύγκρουση με άρωμα εκλογών για Πανεπιστήμια, ΕΡΤ, Ικαρία – Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε ευθεία αντιπαράθεση με όλους

 Μητσοτάκης Vs Τσίπρας:  Σύγκρουση με άρωμα εκλογών για Πανεπιστήμια, ΕΡΤ, Ικαρία – Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε ευθεία αντιπαράθεση με όλους

Μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα οι τόνοι στη βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χτύπησαν «κόκκινο» δίνοντας ένα προεκλογικό άρωμα στην  συζήτηση. Άλλωστε το θέμα και αλλαγές που αποφασίστηκαν για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια ήταν ένα ζήτημα που είχε οξύνει τα πολιτικά πνεύματα. Τόσο το Μαξίμου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά, πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης κάτι που επιβεβαιώθηκε από την τακτική που ακολούθησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου αναζητούσε εναγωνίως το τελευταίο διάστημα, όπως είχε αναφέρει το libre, ένα ζήτημα το οποίο θα απασχολούσε την κοινωνία και θα παραμέριζε για λίγο από την κορυφή της επικαιρότητας την πανδημία. Η ανάγκη αλλαγής ατζέντας έγινε ακόμη πιο επιτακτική μετά τα όσα έγιναν στην Ικαρία που έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.

Μέσα σε λιγότερο από 24ωρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δύο κινήσεις για την αλλαγή του κλίματος. Παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για να απαντήσει κυρίως για το γεύμα στην Ικαρία θέλοντας να βάλει τέλος στις «γαλάζιες» αντιδράσεις και την επόμενη μέρα το μεσημέρι πήγε στη βουλή για να υπερασπιστεί τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

  • Στην κυβέρνηση «πόνταραν» στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από την αρνητική στάση που κράτησε όταν η αντιπολίτευση ζήτησε την αναστολή της ψήφισης λόγω της πανδημίας και του σκληρού lockdown που αποφασίστηκε για την Αττική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάει σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα συσπειρώνοντας τους κυρίως τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ οι οποίοι τελευταία είχαν εκφράσει έντονες ενστάσεις λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.   

Ωστόσο με την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε και η βιασύνη που υπήρξε να ψηφιστεί εν μέσω πανδημίας με τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να βάλει απέναντι του σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φέρνοντας πιο κοντά την Φώφη Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ο μοναδικός του σύμμαχος ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος μάλιστα απουσίαζε λόγω της περιοδείας του στην Χίο.

  • Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε να φύγει από την πολιτική επικαιρότητα τα όσα έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ικαρία καθώς το ζήτημα αυτό έπληξε την εικόνα του πρωθυπουργού.

Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει ήδη επίκαιρη ερώτηση για το επίμαχο θέμα, ενώ το ανέδειξε και στην χθεσινή συζήτηση για τα πανεπιστήμια, κάτι στο οποίο απέφυγε να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την σφοδρή κριτική που δέχθηκε.

  • «Μια συγγνώμη δεν μας είπατε, διότι η κούραση αυτή… Είναι εννέα μήνες σε καραντίνα ο ελληνικός λαός και σας βλέπει. Και δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα γι’ αυτά που κάνετε» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Προεκλογικό άρωμα έδωσε και η αντιπαράθεση για τον τρόπο που παρουσίασε η δημόσια τηλεόραση την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ικαρία αλλά και το χαρτί με τις οδηγίες, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, και αφορούσε την απόκρυψη των επίμαχων φωτογραφιών και του βίντεο από το γεύμα στο σπίτι του βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα αλληλοκατηγορήθηκαν για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει μια πρόταση προκειμένου να μπει ένα τέλος στην διαχρονική χειραγώγηση της δημόσιας τηλεόρασης.

  • «Ελάτε, λοιπόν, να κάνουμε μια συμφωνία. Θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα. Η Δημόσια Τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θα ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και να την εφαρμόζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Να φτιάξουμε μια τηλεόραση η οποία, εν πάση περιπτώσει, θα είναι μια όαση αντικειμενικότητας»

Ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένοντας στα όσα υποστήριξε πως όσοι διετέλεσαν στελέχη στην ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν στέγη στην συνέχεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σχετικά Άρθρα