Μητσοτάκης: Το μήνυμα στον Άδωνι και η διαχείριση της Ικαρίας- “Κράτησε μόνο 15 λεπτά” – Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

 Μητσοτάκης: Το μήνυμα στον Άδωνι και η διαχείριση της Ικαρίας- “Κράτησε μόνο 15 λεπτά” – Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησαν με μία ημέρα διαφορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκη και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκρουστούν σήμερα στη βουλή για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Ένα νομοσχέδιο που ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον φοιτητικό χώρο.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Ωστόσο ο πρωθυπουργός ένα 24ωρο πριν μεταβεί στο κοινοβούλιο επέλεξε να μιλήσει στον ΣΚΑΙ δίνοντας απαντήσεις τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τόσο στην Ικαρία όσο και για τις κυβερνητικές «γκάφες» που υπήρξαν με το μπρος – πίσω στα περιοριστικά μέτρα. 

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τον Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο φωτογράφισε για το αλαλούμ που προκάλεσε για την λειτουργία των take away αλλά και για τα ειρωνικά του σχόλια στους εκπροσώπους της εστίασης.

Μάλιστα στον υπουργό Ανάπτυξης, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός, του έχει σταλεί το μήνυμα να περιορίσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

  • «Θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε».

Παράλληλα παραδέχθηκε πως ήταν «φάουλ» το γεύμα στην Ικαρία το οποίο όπως υποστήριξε κράτησε 15 λεπτά, σημειώνοντας πως δεν θα επαναληφθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα τονίζοντας πως δεν «πήγε ταξίδι αναψυχής» και ούτε να φάει «ντολμαδάκια γιαλαντζί».

  • «Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί».

Ωστόσο επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί ψηλά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα το επίμαχο ζήτημα τονίζοντας πως εκείνο που πείραξε τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η επίσκεψη ενός κεντροδεξιού πρωθυπουργού σε ένα νησί που δεν είναι «γαλάζιο» καθώς η ΝΔ στις εκλογές βγήκε τρίτο κόμμα και για αυτό τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε πως λέει ψέματα καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως το «κορονο – γλέντι κράτησε τουλάχιστον μιάμιση ώρα.

  • «Η αλαζονεία του είναι τελικά παθολογική και δε κρύβεται ακόμη και όταν προσπαθεί να υποδυθεί τον μεταμελημένο, αφού αρνήθηκε να ζητήσει έστω και τώρα συγγνώμη». 

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας ουσιαστικά πως ήταν αναγκαίο κακό το σκληρό lockdown και παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε πως τα ημίμετρα δεν είχαν αποτέλεσμα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του συστήματος «ακορντεόν» μόλις ολοκληρωθεί η καραντίνα. Όσον αφορά την πορεία τους εμβολιασμού εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 1,7 εκ. εμβολιασμοί.

Εκτός όμως από το «καρφί» στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε τόσο στο ζήτημα του διαλόγου των δύο χωρών μέσω των διερευνητικών επαφών όσο και στην προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

  • «Αποτελεί επιτυχία -πιστεύω- και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» στη βουλή που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Η αντιπαράθεση ήταν ιδιαιτέρως έντονη κατά την χθεσινή μέρα με την υπουργό Παιδεία Νίκη Κεραμέως να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για

  • «κρεσέντο λαϊκισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου μοίραζε θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας: Εισαγωγή με βαθμολογίες της μονάδας, πανεπιστημιακά τμήματα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Κάθε χωριό και τμήμα, κάθε υποψήφιος και κίβδηλη επιτυχία. Η Ελλάδα της μετριότητας. Η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας. Η Ελλάδα του λαϊκισμού».

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου λόγω της πανδημίας κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι «επιμένει» και φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει «ουσιαστικός διάλογος» με όλους τους φορείς και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε «ειδικό καθεστώς» και το οποίο «εγείρει» αντιδράσεις «εύλογες», σε «όλη την εκπαιδευτική κοινότητα».

  • Παράλληλα σημείωσε πως η στάση της κυβέρνησης δεν προκαλεί μόνο τη δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη» υποστηρίζοντας πως γίνεται «επίτηδες» προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο «στα μουλωχτά και χωρίς θόρυβο».

Σχετικά Άρθρα