Τράβηξε το αυτί του Άδωνη το Μαξίμου, ή…να’ χαμε να λέγαμε; Και με τους άλλους υπουργούς τι;

 Τράβηξε το αυτί του Άδωνη το Μαξίμου, ή…να’ χαμε να λέγαμε; Και με τους άλλους υπουργούς τι;

Μιλώντας στον Σκάϊ και στον διευθυντή της “Καθημερινής” Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους υπουργούς να συμμορφώνονται και να υπηρετούν την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

“Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές, ή ενδεχομένως να είναι αυτοαναιρούμενο, δημιουργεί πρόβλημα” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική. Δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ’ έξω από το πρόβλημα.”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν “θα τραβήξει αυτιά” υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Αυτό νομίζω το έκανα ήδη” και… προέβλεψε ότι: “Στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες.”

Ο πρωθυπουργός επισήμανε άλλωστε με νόημα: “Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Κι από τη στιγμή που έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο λέει ότι κάθε εβδομάδα παίρνουμε αποφάσεις, τα μέτρα είναι αυτά, πρέπει να τα υπηρετήσουμε, πρέπει να τα εξηγήσουμε.”

Δεν υιοθέτησε πάντως τον όρο “τηλεοπτική αφωνία”, αλλά τόνισε ότι: “Με ενδιαφέρει πάρα πολύ σε αυτή τη συγκυρία το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο, να μην υπάρχει σύγχυση και ό,τι φαινόμενα -όπως τα είπατε- κακοφωνίας υπήρχαν να διορθώνονται, είτε εν τη γενέσει τους ή ακόμα καλύτερα να προλαμβάνονται.”

Οι αναφορές εκλήφθηκαν από πολλούς πως αφορούν κυρίως τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δέχεται πυρά επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχείρησε να προεξοφλήσει αποφάσεις τις επιτροπής των ειδικών κατά τρόπο που να ευνοεί φορείς και κοινά που εντάσσονται στο δικό του χαρτοφυλάκιο. Από τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, το click inside, μέχρι τα “μπρος πίσω” με το take away το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός βρέθηκε αρκετές φορές μετέωρος και υπεύθυνος για την δημιουργία σύγχυσης.

Θα ήταν άδικο, ωστόσο, να εστιάσει κανείς την κριτική στον Άδωνη Γεωργιάδη, όταν αρκετές φορές και άλλοι υπουργοί παρήγαγαν σύγχυση σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να προκαταλάβει τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ ακόμα και ο πανίσχυρος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε …μπλοκάρει το σύστημα όταν έλεγε πως ο ιός δεν κολλάει σε ανοικτούς χώρους για να δικαιολογήσει τον συνωστισμό χιλιάδων αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας για την καταστολή συναθροίσεων.

Εικόνα

Όπως, επίσης, και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που πριν λίγο καιρό έλεγε σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα” πως με την Τουρκία φτάσαμε τρεις φορές κοντά σε πόλεμο.

Όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τον Αλέξη Παπαχελά, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν φτάσαμε ποτέ κοντά σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και πως στις κρίσιμες στιγμές “κάναμε πίσω” (μάλλον εννοούσε και οι δύο πλευρές αν και εκλήφθηκε πως ήταν η ελληνική πλευρά που υποχώρησε). Ή ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να υποβαθμίσει εκείνες τις στιγμές, ή ο υπουργός Άμυνας πλειοδότησε σε “πολεμικό κλίμα”…

Πάντως, “αφωνία” στον Άδωνη Γεωργιάδη είναι μάλλον δύσκολο να επιβληθεί. Κι αυτό διότι ο υπουργός Ανάπτυξης έλκει την ισχύ του από τις καθημερινές επικοινωνιακές παρεμβάσεις του στα φιλικά μέσα ενημέρωσης και τις παροιμιώδεις ατάκες του. Το να “τραβήξει το αυτί” του κ. Γεωργιάδη το Μέγαρο Μαξίμου είναι μάλλον μια μεγάλη κουβέντα και το επόμενο “επεισόδιο” με κάποια τηλεοπτική του εμφάνιση θα αναιρέσει όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως η σύγχυση που παράγεται επικοινωνιακά από την κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος ζήτησε από όλους τους υπουργούς να “διαπιστεύσουν” ένα πρόσωπο επαφής από το γραφείο τους προκειμένου να λαμβάνει και να μεταφέρει την κεντρική ενημέρωση- “γραμμή”. Θεωρείται πως με αυτό τον τρόπο θα αποφευγθούν οι παραφωνίες.

Σχετικά Άρθρα