Θα είναι η Έρι Κύργια αντικαταστάτρια του Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο;- Εντός των ημερών η απόφαση Μενδώνη

 Θα είναι η Έρι Κύργια αντικαταστάτρια του Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο;- Εντός των ημερών η απόφαση Μενδώνη

Πρόταση από τη Μενδώνη στη δραματολόγο και μέχρι πρότινος αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το avgi.gr. Πρόκειται για μια επιλογή που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, θα τύχει ευρύτερης αποδοχής.

Στη δραματολόγο και μέχρι πρότινος αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια προτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλάβει τη θέση του παραιτηθέντος Δημήτρη Λιγνάδη στην πρώτη κρατική σκηνή της χώρας. Η ίδια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσανατολίζεται στην αποδοχή της πρότασης και ζήτησε μια μικρή πίστωση χρόνου για να απαντήσει. Όπως όλα δείχνουν, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνει και η ανακοίνωση του ονόματος.

Σημειώνεται ότι το νέο πρόσωπο θα κληθεί να καλύψει το υπόλοιπο της θητείας, που λήγει στις 28 Αυγούστου του 2022.

Ήδη το πρόγραμμα του καλοκαιριού με τις δύο παραγωγές του Εθνικού στο Φεστιβάλ Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις παραστάσεις να παρουσιάζουν εκκρεμότητες που χρειάζεται να λυθούν, όπως τελικές επιλογές ηθοποιών και συντελεστών, αλλά και υπογραφές συμβολαίων.

Το άμεσο και βασικό θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, κοντά στην οποία είχαν φτάσει λίγο πριν την παραίτηση Λιγνάδη Εθνικό και σωματεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ερι Κύργια δραματολόγος θεατρο εθνικό

Η Έρι Κύργια είναι από τις δραματουργούς που έχουν μακρά θητεία στο θέατρο, έχοντας συνεργαστεί με τους περισσότερους σκηνοθέτες. Όλοι όσοι τη γνωρίζουν από το Ελεύθερο Θέατρο αλλά και τη θητεία της στο Εθνικό, και κυρίως εκείνοι που υπήρξαν στενοί συνεργάτες της, μιλούν για τις οργανωτικές της αρετές, τη μεθοδικότητα και την αφοσίωσή της στο έργο που κάθε φορά καλείται να αναλάβει και να ολοκληρώσει.

Έως και την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρόσωπο χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή, σύμφωνα με το καταστατικό, ασκεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου Βασίλης Πουλαντζάς. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου λήγει τον προσεχή Μάιο.

«Ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, το γνωρίζουμε όλοι. Προφανώς και η κ. Μενδώνη και ο κ. Γιατρομανωλάκης πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Λιγνάδη. Και πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πάρει θέση» δήλωσε σε συνέντευξή της στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Αυτό που έχουμε όλοι ως καθήκον και υποχρέωση απέναντι στους πολίτες είναι να προστατεύσουμε τους νέους ανθρώπους, να προστατεύσουμε έναν δημόσιο οργανισμό. Υποχρέωση και του υπουργείου Πολιτισμού και του πρωθυπουργού αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αντιπολίτευσης γενικότερα. Υποχρέωση να προστατευθεί ένας δημόσιος οργανισμός, όχι πρόσωπα. Τα πρόσωπα, αν είναι υπόλογα απέναντι στη Δικαιοσύνη, πρέπει εκεί να λογοδοτήσουν» πρόσθεσε.

Πηγή: avgi.gr