Μονή ή διπλή μάσκα; Οι Αμερικανοί ερευνητές δίνουν την απάντηση

 Μονή ή διπλή μάσκα; Οι Αμερικανοί ερευνητές δίνουν την απάντηση

Είναι ένα ερώτημα της εποχής, αν προστατεύει μία μάσκα ή είναι προτιμότερο να φοράμε δύο μάσκες;

Σύμφωνα με μελέτες η μάσκα μονής στρώσης δεν είναι πραγματικά αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα αερολυμάτων, και ακόμη και οι υφασμάτινες χειροποίητες μάσκες δύο και τριών στρώσεων προστατεύουν μόνο κατά 50% έως 60%.

Σύμφωνα με μελέτη 2020 οι χειρουργικές μάσκες ήταν περίπου 50% αποτελεσματικές στην προστασία του χρήστη από τα αερολύματα άλλων ανθρώπων και μεταξύ 60% και 70% αποτελεσματικές στην προστασία άλλων.

«Εάν φορέσετε μια χειρουργική μάσκα κάτω από μια υφασμάτινη, θα έχετε πάνω από 91% αποτελεσματικότητα», δήλωσε στο CNN ο Τζόζεφ Άλλεν, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Παρασκήνιο: Lockdown έως τον Απρίλιο – Τι κρύβεται πίσω από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, πώς φθάσαμε στην απόφαση – Ποιοι υπουργοί “διαφώνησαν”

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι «είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζος Σίφερ, καθηγητή στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, ο τύπος και ο αριθμός των μασκών που χρειάζεται κάποιος, εξαρτάται από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται κάποιος.

Είναι πολύ σημαντικό, λέει ο Σίφερ, να είμαστε προστατευμένοι όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλοντα υψηλότερου κινδύνου και συνιστά να φοράμε υφασμάτινη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και μονή ή και διπλή χειρουργική, όταν πηγαίνουμε στο γραφείο, το σούπερ μάρκετ ή την κλινική.

Μανώλης Δράκος