Lockdown με επιπλέον κόστος 3 δισ. ευρώ – Μέτρα “ασπιρίνες” στο τραπέζι για την οικονομία

 Lockdown με επιπλέον κόστος 3 δισ. ευρώ – Μέτρα “ασπιρίνες” στο τραπέζι για την οικονομία

(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Η επιχειρηματική δραστηριότητα κλείνει για δυόμιση εβδομάδες, με την οικονομία να δέχεται ένα ακόμα γερό πλήγμα. Το ολικό lockdown στην Αττική που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κοστίζει» για ένα μήνα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, αφού η Αττική αποτελεί την πολυπληθέστερη Περιφέρεια της Ελλάδας και κατ’ επέκταση την «ραχοκοκκαλιά» της οικονομίας, με συμμετοχή περίπου 50% στο ΑΕΠ.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Mega, η έκτακτη αυτή κατάσταση στην οποία μπαίνει η ελληνική οικονομία δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις Βρυξέλλες, καθώς και το 2022 η ελληνική οικονομία θα λειτουργεί χωρίς δημοσιονομικούς κανόνες.

Σε ότι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης ήδη οι πρώτες συζητήσεις με τους δανειστές έχουν γίνει, αλλά πλέον με βάση τα νέα δεδομένα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αιτήματα της ελληνικής πλευράς θα γίνουν δεκτά.

Την ίδια ώρα η οικονομία που παραμένει κλειστή, μία στις δύο επιχειρήσεις απειλείται με λουκέτο, το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται, τα φορολογικά έσοδα τον πρώτο μήνα του έτους σημείωσαν πτώση, σε σχέση με τον στόχο κατά 15% – 20%, ενώ αυτά του ΕΦΚΑ κατέγραψαν βουτιά 30%.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύσεις ενώ η πρόβλεψη για το πακέτο στήριξης έχει ανέλθει πλέον στα 10,5 δισ., από 7,5 δισ. που ήταν ένα μήνα πριν.

Τα 5,9 δισ. έχουν ήδη «καεί» στο πρώτο 3μηνο, ενώ τα υπόλοιπα μετά βίας μπορούν να καλύψουν τον Απρίλιο και την επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ.

Πλέον παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι η δυναμική της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα και επιτάσσει ενεργοποίηση πλέγματος φορολογικών μέτρων. Υπάρχει η σκέψη που αρχίζει να κερδίζει έδαφος και αφορά το πάγωμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Τα μέτρα που εξετάζονται:

  • Ρύθμιση στα κορονοχρέη: Σε πρώτη φάση εξετάζεται επέκταση της αναστολής πληρωμής των οφειλών που λήγουν τον Απρίλιο ενδεχομένως έως τον Ιούνιο και βελτίωση της ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων. Το ένα σενάριο προβλέπει εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις που υπό προϋποθέσεις μπορούν να φτάνουν και τις 120 και το άλλο παράταση της αναστολής για τουλάχιστον δύο ακόμα μήνες. Ειδικότερα για την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης η πρόταση που είναι στο τραπέζι προβλέπει την αποπληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις η σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και σε πάνω από 24 για όσους έχουν αποδεδειγμένα έχουν πληγεί περισσότερο από τη κρίση. Για τις αυξημένες δόσεις θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Όσο μεγαλύτερες οι απώλειες τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του.
  • Προκαταβολή φόρου: Θα επιστρέψει το μοντέλο του 2020, για την μειωμένη προκαταβολή φόρου, κλιμακωτά έως και 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είχαν μεν κέρδη το 2020, αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου.
  • e-αποδείξεις: «Κούρεμα» του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Εξετάζεται είτε να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα είτε να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία. Οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020 καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «θα δούμε τις συναλλαγές σε συνδυασμό με την κατανάλωση».
  • «Πάγωμα» των τεκμηρίων: Μείωση ή πάγωμα των τεκμηρίων που απειλούν φέτος τους φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους το 2020 να μειώνονται σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων και των αναστολών εργασίας. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα αλλαγών, πληροφορίες, ωστόσο αναφέρουν ότι είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σχετικά Άρθρα