Τελευταίες πληροφορίες: Ανατροπή με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για κλειστά σχολεία ή λιανεμπόριο

 Τελευταίες πληροφορίες: Ανατροπή με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για κλειστά σχολεία ή λιανεμπόριο

Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους λοιμωξιολόγους καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την μείωση των κρουσμάτων. Ο πρωθυπουργός το πρωί της Παρασκευής θα έχει την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς, οπότε και θα πληροφορηθεί για την πορεία της πανδημίας αλλά και για τις προθέσεις των ειδικών.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Αμέσως μετά θα υπάρξει η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και λίγο μετά το μεσημέρι θα στείλουν την τελική τους εισήγηση στο Μαξίμου. Στην περίπτωση που υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα που είναι και το πιο πιθανό σενάριο τότε αυτά θα τα ανακοινώσει το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

  • Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το lockdown τύπου Μαρτίου, προς το παρόν απομακρύνεται αλλά είναι πάντα στο τραπέζι, όπως επίσης και το ενδεχόμενο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα λόγω κυρίως του συνωστισμού που θα υπάρξει στους δρόμους της Αττικής. Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί σε ορισμένες πόλεις της περιφέρειας που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τα δημοτικά και τα γυμνάσια όλα δείχνουν πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν και την ερχόμενη εβδομάδα αν και ορισμένοι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, ενώ πιθανότατα θα κλείσουν τα καταστήματα που λειτουργούν μέσω του click away και του click inside με στόχο να μειωθεί κι άλλο η κινητικότητα στους εμπορικούς δρόμους. Ωστόσο τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων οι οποίοι διαφωνούν αν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο προκαλούν μεγαλύτερο πρόβλημα στην έξαρση της νόσου.

Στην Θεσσαλονίκη σπεύδουν σήμερα οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και ο Νίκος Χαρδαλιάς καθώς παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αύξηση των κρουσμάτων κατά 24%. Παράλληλα επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για την συγκεκριμένη περιοχή καθώς έχουν καταγραφεί μεταλλάξεις τόσο της βρετανικής όσο και της νοτιοαφρικανικής νόσου.

Επίσης υπάρχει και ο φόβος να μην επαναληφθούν τα όσα δραματικά συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο όταν η κυβέρνηση και οι ειδικοί καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα προκειμένου η κατάσταση να ξεφύγει. 

  • Στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του προστίμου από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ  που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής και είχε αναγκαστεί να το πάρει πίσω μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως θα επανέλθει.

«Σε μια κίνηση να στείλουμε μήνυμα ότι θέλουμε τη συμμόρφωση των πολιτών με γνώμονα τη συλλογική ευθύνη κι όχι τιμωρητική διάθεση θα κρατήσουμε το πρόστιμο για δέκα ημέρες και θα επαναξιολογήσουμε τι θα κάνουμε» είχε πει στις 15 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς οι πολίτες είναι ήδη κουρασμένοι από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα ενώ αρκετοί δεν έχουν δουλειά ή βρίσκονται σε αναστολή.

Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Ανάπτυξης απεύχονται το κλείσιμο του λιανεμπορίου που θα φέρει νέες αντιδράσεις στην αγορά και ακόμη σημαντικότερα προβλήματα στην οικονομία της χώρας. Τα κρατικά έσοδα συνεχώς μειώνονται με τα μέτρα που λαμβάνονται για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Η ύφεση αυξάνεται ενώ η επόμενη μέρα για την οικονομία θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς οι επιχειρήσεις δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της ανεργία.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που είναι και γιατρός πρότεινε την επιβολή ενός καθολικού lockdown προκειμένου να υπάρξει άμεσα μείωση των κρουσμάτων και να αποφευχθεί ένα νέο κύμα έξαρσης της νόσου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από το Μαξίμου.