Πραξικόπημα στη Μιανμάρ – Διεθνείς αντιδράσεις

 Πραξικόπημα στη Μιανμάρ – Διεθνείς αντιδράσεις

Επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες τη νύχτα με την ηγέτιδα της χώρας και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία να τίθενται υπό κράτηση.

Η νέα απόπειρα πραξικοπήματος έρχεται μετά από αρκετές ημέρες κλιμάκωσης μεταξύ της κυβέρνησης και του πανίσχυρου στρατιωτικού κατεστημένου. Αιτία για τη νέα ένταση ήταν οι εκλογές του Νοεμβρίου, όταν ο στρατός έκανε λόγο για νοθεία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων reuters, η Σου Τσι, ο πρόεδρος Ουίν Μιντ και άλλα ηγετικά στελέχη «τέθηκαν υπό κράτηση» τις πρώτες πρωινές.

«Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο», είπε ο εκπρόσωπος, ο Μίο Νιούν, προσθέτοντας πως αναμένει ότι θα συλληφθεί και ο ίδιος.

Ο στρατός της Μιανμάρ επιβεβαίωσε την κατάληψη της εξουσίας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσε ότι «πρόεδρος» της χώρας αναλαμβάνει ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Ανέφερε ακόμη μέσω του Myawaddy, του τηλεοπτικού δικτύου των ένοπλων δυνάμεων, ότι η εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, συνελήφθησαν διότι ενέχονται στη νοθεία που το επιτελείο ερίζει ότι έγινε στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει, ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις είχαν διακοπεί. 
Στρατιώτες αναπτύχθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για το πραξικόπημα και «καταδίκασε με τον πιο σθεναρό τρόπο» τη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την κατάληψη «της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» από τον στρατό, που πλήττει «τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων ετών στη Μιανμάρ.

Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. «Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ» και «θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

Η Αυστραλία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» και απαίτησε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και τους άλλους πολιτικούς που τέθηκαν υπό κράτηση, κατηγορώντας τους στρατηγούς πως «επιδιώκουν για άλλη μια φορά να αρπάξουν τον έλεγχο» της χώρας.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν σχεδιάζει τον εσπευσμένο επαναπατρισμό των ιαπώνων υπηκόων από τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα