Διαδηλώσεις κατά του lockdown σε όλη την Ευρώπη- Αντιδράσεις για την πτωχοποίηση της πανδημίας- Ταραχές σε Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία κ.ά

 Διαδηλώσεις κατά του lockdown σε όλη την Ευρώπη- Αντιδράσεις για την πτωχοποίηση της πανδημίας- Ταραχές σε Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία κ.ά

Υπάλληλοι εστιατορίων είναι μεταξύ των εκατοντάδων διαδηλωτών κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, που βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Βουδαπέστης, ενώ τουλάχιστον 100 εστιατόρια σχεδιάζουν να ανοίξουν εκ νέου παρότι η ουγγρική κυβέρνηση απειλεί με αυστηρά πρόστιμα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα αν ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού μειωθεί δραματικά ή αν μεγάλος αριθμός των πολιτών εμβολιαστεί.

Η Ουγγαρία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του κινεζικού της εταιρείας Sinopharm.

Στα ισχύοντα μέτρα λοκντάουν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και το κλείσιμο Γυμνασίων, Λυκείων, εστιατορίων και καφέ παρά μόνο για την αγορά γευμάτων.

“Αρκετά με τις μαζικές καταστροφές των επιχειρήσεων”, έγραψαν οι διοργανωτές της διαδήλωσης στο Facebook.

Η Ουγγαρία με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους έχει καταγράψει συνολικά 367.586 κρούσματα κορονοϊού και 12.524 θανάτους.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται αλλά πάνω από 3.500 ασθενείς παραμένουν σε νοσηλεία.

Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες, αλλά παραβίασαν τους κανονισμούς που απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις και έτσι η αστυνομία τους ζητούσε έγγραφα.

Οι διοργανωτές είπαν ότι πολύ περισσότερα από 100 εστιατόρια ανά την Ουγγαρία έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία για να ανοίξουν και πάλι αύριο παρότι η κυβέρνηση αύξησε, με χθεσινό διάταγμα, το πρόστιμο που προβλέπεται.

Τα εστιατόρια που δέχονται πελάτες αντιμετωπίζουν σήμερα πρόστιμο περίπου 14.000 ευρώ και κινδυνεύουν με υποχρεωτικό κλείσιμο για ένα εξάμηνο.

Την Παρασκευή ο Ορμπάν είπε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι “άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν αν δεν μπορέσουμε να αντέξουμε τους περιορισμούς για μερικές ακόμη εβδομάδες…Δεν είναι λύση αν βγει έξω ο κόσμος και παραβιάσει τα μέτρα”.

Γενικεύονται οι αντιδράσεις- Διαδηλώσεις ακροδεξιών στη Βιέννη

Τη μαζική επέμβαση της αστυνομίας και σειρά συλλήψεων προκάλεσε σήμερα το απόγευμα ο αποκαλούμενος από τους ίδιους “περίπατος”, δηλαδή η διαδήλωση που πραγματοποίησαν — παρά τη σχετική απαγόρευση όλων των σχετικών διαδηλώσεων — περίπου 5.000 (σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές) αντίπαλοι των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, με κυρίαρχη τη συμμετοχή ακροδεξιών και νεοναζιστικών στοιχείων, στην Πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας και τις γύρω περιοχές των ξακουστών Μουσείων Ιστορίας της Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας στη Βιέννη.

Δεδομένου ότι ούτε τις υποχρεωτικές προστατευτικές μάσκες φορούσαν ούτε οι αποστάσεις τηρήθηκαν και η διάθεση γινόταν όλο και πιο επιθετική και οι “περιπατητές” εισέβαλαν στο “Ρινγκ”, την κεντρική λεωφόρο περιμετρικά του πρώτου τομέα της πρωτεύουσας — ο οποίος, λόγω της μη ανακοινωθείσας διαδήλωσης, δεν είχε αποκλειστεί για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων — η αστυνομία είχε ζητήσει, χωρίς να εισακουστεί, τη διάλυση τους εντός 15 λεπτών. Στη συνέχεια, και μετά τον αποκλεισμό όλων των γύρω περιοχών από τους αστυνομικούς, η πορεία επεδίωξε να κινηθεί προς το κτίριο της Βουλής, όμως, ο μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, συνολικά 1.000 αστυνομικοί, με επικεφαλής τον ίδιο τον αρχηγό της Αστυνομίας Γκέρχαρντ Πιούρστλ, τους εμπόδισε με τη βοήθεια και αστυνομικών σκύλων.

Συνεχίζονται οι ταραχές στην Ολλανδία

Ολλανδία: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδήλωση κατά του lockdown | tovima.gr

Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ, όταν η αστυνομία διέλυσε σήμερα μια διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν, που έχει επιβληθεί στη μάχη με τον κορωνοϊό, με τις αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι ταραχές που συγκλόνισαν πόλεις της Ολλανδίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διέλυσε ένα πλήθος περίπου 600 διαδηλωτών, οι οποίοι αψήφησαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αδιαφόρησαν για την πανεθνική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Μουσείων, στην καρδιά του Άμστερνταμ, σήμερα το απόγευμα.

Η επιβολή του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε συνδυασμό με το λοκντάουν, που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας. Καταστήματα λεηλατήθηκαν σε διάφορες πόλεις και 500 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Πηγή: ΑΜΠΕ,parallaximag.gr,Reuters,tovima.gr

Σχετικά Άρθρα