Ευρωπαϊκή Ένωση: Εξετάζεται κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της μετάλλαξης του ιού

 Ευρωπαϊκή Ένωση: Εξετάζεται κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της μετάλλαξης του ιού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να απαγορεύσει την είσοδο στις χώρες της για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και να περιορίσει την κυκλοφορία στα εσωτερικά σύνορα των κρατών βάσει των προτάσεων που θα συζητηθούν από ηγέτες στη σύνοδο κορυφής.

Η ανάγκη καταπολέμησης της εξάπλωσης των νέων παραλλαγών του κοροναϊού θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο επιπολασμός των παραλλαγών σε οποιαδήποτε περιοχή, ανεξάρτητα από το αν η χώρα βρίσκεται στην ΕΕ ή εκτός , θα αρκούσε για να απαγορεύσει τα ταξίδια σύμφωνα με ένα έγγραφο πρότασης που συνέταξε η γερμανική κυβέρνηση.

Για όσους βρίσκονται εκτός της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Βερολίνο.

«Όταν τα κράτη μέλη το θεωρούν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ελεύθερα να επιβάλλουν περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες με περιοχές παραλλαγής ιών», γράφουν στην πρόταση Γερμανοί αξιωματούχοι.

Την Πέμπτη, η επικεφαλής του προσωπικού της Άνγκελα Μέρκελ, Helge Braun, δήλωσε στην τηλεόραση ARD ότι τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει επίσης να κλείσουν εάν δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές.

Ο κίνδυνος είναι ότι όταν οι μολύνσεις σε μια χώρα ανεβαίνουν, αυτή η μετάλλαξη γίνεται μια παραλλαγή σχεδόν πλειοψηφίας και στη συνέχεια η λοίμωξη δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί », είπε.

«Επομένως, ακόμη και αυστηρότεροι κανόνες εισόδου στα εσωτερικά μας σύνορα είναι αναπόφευκτοι, και αφού όλοι δεν το θέλουν αυτό, είναι σημαντικό να δράσουμε τώρα μαζί».

Παγκόσμιoς Ιατρικός Σύλλογος: “Οι μολύνσεις συμβαίνουν κυρίως μέσα στα λεωφορεία, τα τρένα και στη δουλειά”

Στη γερμανική πρόταση που στάλθηκε στα 27 κράτη μέλη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι στο Βερολίνο αναφέρουν ότι «η προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και το ταξίδι χωρίς συνοριακούς ελέγχους εντός του χώρου Σένγκεν καθιστά απαραίτητο για τα κράτη μέλη να αναλάβει συντονισμένη δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης νέων παραλλαγών που προκαλούν τον ιό Sars-CoV-2 ».

«Οι παραλλαγές που είναι γνωστές μέχρι στιγμής είναι οι B117 (βρετανική μετάλλαξη) και 501V2 (η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής). υπάρχει ο φόβος ότι θα προκύψουν περαιτέρω μεταλλάξεις », προσθέτει ηενημέρωση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Μόνο εάν τα κράτη μέλη αναλάβουν κοινή και συντονισμένη δράση, ο ιός μπορεί να περιοριστεί αποτελεσματικά. Για αυτόν τον λόγο, βλέπουμε μια επείγουσα ανάγκη να δράσουμε προκειμένου να αποτρέψουμε, ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε, την εξάπλωση ανησυχητικών παραλλαγών ιών προς και εντός της ΕΕ + (κράτη μέλη της ΕΕ συν Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία). “

Η προτεραιότητα, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, είναι να διατηρήσει τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ περιορίζει την περαιτέρω μόλυνση.

Το Βερολίνο έχει προτείνει κέντρα δοκιμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ ως ένα εργαλείο, με υποχρεωτική καραντίνα για όσους προέρχονται από περιοχές με υψηλή επικράτηση των νέων παραλλαγών.

Πηγή: theguardian.com

Σχετικά Άρθρα