“Εκτός κειμένου” οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου παρόντος του Μάας;- Διευκρινίσεις του Γερμανού πρέσβη στην Μπακογιάννη- Η αναφορά Μητσοτάκη για “μεγάφωνα”…

 “Εκτός κειμένου” οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου παρόντος του Μάας;- Διευκρινίσεις του Γερμανού πρέσβη στην Μπακογιάννη- Η αναφορά Μητσοτάκη για “μεγάφωνα”…

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» φέρεται να είχε αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον γερμανό υπουργό εξωτερικών Χάικο Μάας.

Η δήλωση αυτή, παρόντος, μάλιστα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών είχε προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να εκδηλωθεί έκφρασή της επίσημα -όπως τουλάχιστον έγινε γνωστό- προς το Βερολίνο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε σπεύσει να επικρίνει από τη Βουλή τον Χάϊκο Μάας με μια δήλωση που χαιρετίσθηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα η κ. Μπακογιάννη είχε πει:

Όπως έγραψε το libre, η κ. Μπακογιάννη δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος όπως είπε κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του δεν αντέδρασε στην ευθεία απειλή που εκτόξευσε προς την Ελλάδα. «Όταν θα γίνει η επικοινωνία με το γερμανικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς χάθηκε στη μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν την κατάλαβε στη μετάφραση ή την κατάλαβε και έμεινε μουγγός; Αν το κατάλαβε έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι θέση εταίρου εντός ΕΕ. Δεν νοείται χώρα εκτός ΕΕ, να απειλεί χώρα εντός και ο ΥΠΕΞ να μην απαντά. Θέλω να ελπίζω, ότι επειδή τα τούρκικα είναι δύσκολη γλώσσα, η μετάφραση είχε κενά. Αν δεν είναι έτσι όμως η Ελλάδα δικαιούται να εκφράσει εντονότατα τη δυσαρέσκειά της», τόνισε.

Διευκρινίσεις

Σήμερα, ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον Realfm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αποκάλυψε πως μετά την παρέμβασή της στη Βουλή επικοινώνησε μαζί της ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα και την ενημέρωσε πως η συγκεκριμένη αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Χάϊκο Μάας, ως εκ τούτου ο τελευταίες δεν θα μπορούσε να την γνωρίζει και να είχε παρέμβει. Είπε, μάλιστα, πως ο Γερμανός πρέσβης της έστειλε και την απομαγνητοφώνηση του κειμένου που πιστοποιεί πως η προκλητική αναφορά Τσαβούσογλου δεν έγινε παρόντος του Μάας.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε με νόημα πως η δήλωση Τσαβούσογλου -και το γεγονός πως έγινε στη συνέντευξη Τύπου με τον Χάϊκο Μάας- έτυχε αναπαραγωγής από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ. “Δεν ξέρω πως ξεκίνησε αλλά όλοι την αναπαρήγαγαν”, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Η αλήθεια είναι πως, όπως ο ίδιος ο Σκάϊ μετέδωσε, η είδηση ήταν “αποκλειστική” και προήλθε από τον ανταποκριτή του στην Τουρκία. Ορισμένοι, δε, επισήμαναν πως η χθεσινή αναφορά στη Βουλή του πρωθυπουργού για ελληνικά ΜΜΕ που γίνονται “μεγάφωνα” τουρκικών δηλώσεων αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό!

Παραμένει, ωστόσο, αναπάντητο πως η αποκατάσταση (;) της αλήθειας έγινε μετά από παρέμβαση του Γερμανού πρέσβη στη Ντόρα Μπακογιάννη και όχι επισήμως προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Κι αν έγινε και προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν υπήρξε διευκρίνιση με επίσημο τρόπο από το υπουργείο Εξωτερικών, πριν το πράξει -και ορθώς- η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της σε μέσο ενημέρωσης.

Τι είχε αναφέρει ο Σκάϊ

“Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μάλιστα με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας”. Έτσι παρουσίασε ο Σκάϊ τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου και ακολούθησε ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη. Προκαλεί, ωστόσο, απορία εάν, με βάση όσα είπε η κ. Μπακογιάννη, το “λάθος” έγινε από τον έμπειρο δημοσιογράφο ή εξήχθη ως…συμπέρασμα από τους δημοσιογράφους του σάϊτ και του σταθμού στην Αθήνα; Από το βίντεο της ανταπόκρισης δεν συνάγεται καθαρά πως κάτι τέτοιο ελέχθη από τον δημοσιογράφο.

Ωστόσο, η προκλητική δήλωση Τσαβούσογλου δεν διαψεύδεται και μεταδόθηκε και από τουρκικά ΜΜΕ.

«Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκει οτιδήποτε. Είδαμε και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Εμείς ξέρουμε το σκοπό αυτών των κινήσεων. Θέλουν να προβοκάρουν την Τουρκία, να κάνουμε  παρόμοια βήματα και θα πουν στην Ευρώπη ᾽᾽δείτε η Τουρκία συνεχίζει τα αρνητικά της βήματα᾽᾽ και θα ζητήσουν κυρώσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

« Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που φοβόμαστε τις κυρώσεις. Δεν φοβόμαστε τς κυρώσεις που θα έρθουν απο την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Αν είχαμε φοβηθεί δεν θα είχαμε κάνει όσα κάναμε μέχρι σήμερα.Αν θελήσουν καποιοι όλες τις σχέσεις να τις καταστρέψει τότε η ευθύνη θα είναι δική τους. Ελπίζω στην Ελλάδα να σταματήσουν να κάνουν τέτοιες προβοκάτσιες, να επικρατήσει η κοινή λογική και οι συναντήσεις μας να φέρουν αποτέλεσμα.Δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα είπε θα συζητήσουμε μόνο τα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή τα ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι μια χρήσιμη προσέγγιση διότι μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μέχρι τώρα υπάρχουν πολλά θέματα που προκαλούν εντάσεις.  Θέματα με το Αιγαίο, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος θέματα σχετικά με την θάλασσα όπως πεδίο θαλάσσιας δικαιοδοσίας.  Δεν είναι σωστό να επιλέξουν ένα θέμα και να δηλώσουν κάνουμε διερευνητικές επαφές, δήλωσε..   

Σχετικά Άρθρα