Ραγδαίες εξελίξεις για Τραμπ: Πρόταση για δια παντός αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι – Η αντίδραση του απερχόμενου προέδρου (vid)

 Ραγδαίες εξελίξεις για Τραμπ: Πρόταση για δια παντός αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι – Η αντίδραση του απερχόμενου προέδρου (vid)

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ αποκάλυψε ότι θα τεθεί ζήτημα και στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τον Ντόναλντ Τραμπ. Επεσήμανε πως αν ο Ντόναλντ Τραμπ κριθεί ένοχος στη δίκη του στη Γερουσία, θα κατατεθεί πρόταση να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός!

Ο Σούμερ, που θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γερουσίας μετά τις 20 Ιανουαρίου, αποκάλυψε τα σχέδια των Δημοκρατικών μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την παραπομπή του Τραμπ για δεύτερη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Υποκίνηση στάσης” για την εισβολή στο Καπιτώλιο – Ο Τραμπ παραπέμπεται για δεύτερη φορά

«Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές», σχολίασε ο Τσακ Σούμερ.

Τσακ Σούμερ

Η Βουλή παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη για «υποκίνηση στάσης» μετά την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο. Στη Γερουσία, δυνάμει του αμερικανικού Συντάγματος, επαφίεται πλέον να τον δικάσει.

Ακόμη κι αν η διαδικασία προχωρήσει αφού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, «θα διεξαχθεί ψηφοφορία» για την καταδίκη του, ξεκαθάρισε ο Τσακ Σούμερ. «Και εάν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος» για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα, πρόσθεσε.

Οι Δημοκρατικοί θα έχουν μετά τις 20 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν 50 ψήφους στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι. Για να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η δήλωση του Σούμερ πως οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν να… σταματήσουν τον Τραμπ από το να είναι υποψήφιος ξανά το 2024 ήταν, εν μέρει, αντίδραση στην τοποθέτηση του Μιτς ΜακΚόνελ, απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας και επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Σώμα, ο οποίος νωρίτερα, σε δική του ανακοίνωση, σημείωσε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα» να ολοκληρωθεί μια «δίκη που θα διεξαχθεί με τρόπο σοβαρό και δίκαιο» πριν από την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. «Αυτό δεν είναι μια απόφαση που παίρνω· είναι γεγονός», επέμεινε.

Ο ΜακΚόνελ, μέχρι σήμερα ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της καταδίκης του. «Δεν έχω πάρει την οριστική μου απόφαση για την ψήφο μου, έχω την πρόθεση να ακούσω τα νομικά επιχειρήματα όταν θα παρουσιαστούν στη Γερουσία», ανέφερε σε υπόμνημά του προς τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του που είδε το φως της δημοσιότητας.

Το νέο διάγγελμα Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμπολίτες του να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός» σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία (impeachment) εξαιτίας της υποκίνησης της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην εξέλιξη αυτή.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», συνέχισε. «Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας». «Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας», υποστήριξε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου από οπαδούς του.

«Αν το κάνατε αυτό δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, του επιτίθεστε, επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό», επέμεινε αναφερόμενος στην εισβολή στο εμβληματικό κτίριο. «Τώρα, ζητώ από όλους όσοι πίστεψαν ποτέ στο πρόγραμμά μας να σκεφτούν τρόπους να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προωθήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας», συνέχισε. Δεν πρέπει να υπάρξει «καθόλου βία, καμία παραβίαση του νόμου, κανένας βανδαλισμός οποιουδήποτε είδους», σε διαδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ώστε η ορκωμοσία του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να γίνει με τάξη και ασφάλεια, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αναγγείλει ότι δεν θα είναι παρών.

Σχετικά Άρθρα