“Όχι” Πενς στη χρήση της 25ης τροπολογίας για την αποπομπή Τραμπ

 “Όχι” Πενς στη χρήση της 25ης τροπολογίας για την αποπομπή Τραμπ

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σε επιστολή του στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πέλοσι, την Τρίτη (12/01, τοπική ώρα), εξέφρασε την αντίθεσή του στην επίκληση της 25ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η χρήση της νομοθεσίας με τέτοιο τρόπο «θα δημιουργήσει τρομερό δεδικασμένο».

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Πενς αναφέρει ότι δεν πιστεύει ότι «μια τέτοια πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του Έθνους μας ή συμβατή με το Σύνταγμά μας», υπενθυμίζοντας πως δεν συμφώνησε να «ασκήσει εξουσία πέρα από τη συνταγματική του» τουλάχιστον σχετικά με την επικύρωση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ακόμα, στην επιστολή του ο Πενς -μεταξύ άλλων- τονίζει:

«Προτρέπω εσάς και κάθε μέλος του Κογκρέσου να αποφύγετε ενέργειες που θα μπορούσαν να διαιρέσουν και να πυροδοτήσουν τα πάθη της στιγμής. Εργαστείτε μαζί μας για να αμβλυνθεί η κατάσταση και να ενώσετε τη χώρα μας, καθώς ετοιμάζουμε να διορίσουμε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να επτελώ τον ρόλο μου για να συνεργαστώ με καλή πίστη με την επερχόμενη διοίκηση για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της εξουσίας».

Ο ίδιος, επίσης, ο Πενς σημείωσε στην Πελόζι ότι εκείνη επέμενε ότι η 25η Τροπολογία πρέπει να βασίζεται σε ιατρική απόφαση και όχι σε «κρίση βάσει σχολίου ή συμπεριφοράς που δεν μας αρέσει».

Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, η 25η Τροπολογία δεν αποτελεί μέσο τιμωρίας ή σφετερισμού και η επίκληση της 25ης τροπολογίας με τέτοιο τρόπο θα δημιουργούσε τρομερό δεδικασμένο».

Την περασμένη Τετάρτη (06/01), όταν το Κογκρέσο ενέκρινε τα αποτελέσματα των πρόσφατων αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ο Τραμπ πραγματοποίησε διαδήλωση με τους υποστηρικτές του, στην Ουάσινγκτον, και τους παρότρυνε να πάνε στο Καπιτώλιο «για να βοηθήσουν τους αδύναμους Ρεπουμπλικάνους».

Έπειτα, πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ πολιόρκησε το Καπιτώλιο, όπου συνεδρίαζε το Κογκρέσο, εισέβαλε στο κτίριο και το κατέστρεψε.

Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί πέντε θύματα. Στο κτίριο του Καπιτωλίου, μια γυναίκα, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας, πυροβολήθηκε θανάσιμα και ένας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του. Ακόμα, τρεις άνθρωποι πέθαναν από λόγους που δεν σχετίζονται με τη βία.

Μάλιστα, δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τα όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο, με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να δηλώνει πως ο Τραμπ είναι ανίκανος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Τέλος, οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν, τη Δευτέρα (11/01), στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατηγορητήριο εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για «υποκίνηση σε εξέγερση», στον απόηχο της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο.

Σχετικά Άρθρα