Μπαρτσελόνα και πτώχευση: Πόσα χρωστάει σε τράπεζες, ομάδες και ποδοσφαιριστές – Τι λέει ρεπόρτερ της ομάδας

 Μπαρτσελόνα και πτώχευση: Πόσα χρωστάει σε τράπεζες, ομάδες και ποδοσφαιριστές – Τι λέει ρεπόρτερ της ομάδας

Ένα δημοσίευμα της La Vanguardia ήρθε να ταράξει τα νερά την Τετάρτη καθώς αναφέρει πως η Μπαρτσελόνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώχευση!

Tου Νίκου Βόπη

Ναι καλά διαβάσατε! Ένας σύλλογος αυτού του μεγέθους βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και το libre.gr σας μεταφέρει όλο το παρασκήνιο πίσω από αυτή την είδηση. 

Τα οικονομικά δεδομένα των Καταλανών βρίσκονται εδώ και καιρό σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο γράφεται για πρώτη φορά. Τα χρέη είναι αρκετά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ εάν ο ισπανικός σύλλογος δεν μειώσει το κόστος για να αποπληρώνει τις οφειλές του τότε είναι πολύ πιθανό να τεθεί σε κατάσταση αφερεγγυότητας και να οδηγηθεί στην πτώχευση. 

Αλαλούμ με τα κρούσματα στην Κοζάνη και καβγάς Χαρδαλιά με τον Περιφερειάρχη

Ποιο είναι όμως το νούμερο; Πόσα χρωστάει η ομάδα της Βαρκελώνης; Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα το συνολικό ακαθάριστο χρέος της είναι 900 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι το καθαρό είναι στα 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Από το ακαθάριστο ποσό, τα 900 εκατομμύρια δηλαδή, τα 480 είναι οφειλές προς τις τράπεζες ενώ 323 είναι προς ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Ο διακανονισμός που έγινε με τους παίκτες της πρώτης ομάδας ενδέχεται να μην είναι επαρκής για να υπάρξει η κατάλληλη ρευστότητα. Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έχουν παραχωρήσει στην ουσία 122 εκατομμύρια ευρώ για την προηγούμενη σεζόν. 

Για τη σεζόν 2020/21 ο προϋπολογισμός της ομάδας αναφέρει πως τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι 791 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό όμως εξαρτάται και από την εξέλιξη με τον κορονοϊό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απώλειας 320 εκατομμυρίων από αυτό λόγω της απουσίας του κόσμου από τα γήπεδα. 

Το libre.gr μίλησε με τον ρεπόρτερ της Μπαρτσελόνα, Χαβιέ Μιγκέλ, ο οποίος μας μετέφερε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα… 

Αρχικά πείτε μας για το ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις της διοίκησης για να μειώσει το χρέος… 

“Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία. Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη. Ο κόσμος όταν ακούει για χρέη αμέσως παραξενεύεται διότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως ένα τόσο μεγάλο brand όπως είναι η Μπαρτσελόνα έχει χρέη. Του φαίνεται ακατανόητο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως νομίζει ο κόσμος ότι είναι. Μία κακή προεδρία και μία κακή περίοδος φτάνει και περισσεύει για να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό”. 

Δηλαδή φταίει η προεδρία της Μπαρτσελόνα για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ομάδα; 

“Φυσικά. Από τη σεζόν 2015/16 μέχρι και σήμερα τα χρέη μόνο αυξάνονται. Γι’ αυτό κάποιος πρέπει να αναλάβει ευθύνες. Θεωρώ προσωπικά πως ο τελευταίος πρόεδρος έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η ομάδα και όποιος πρόεδρος εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις με το καλημέρα”. 

-Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μειωθεί το χρέος της ομάδας; 

“Θα πρέπει ο κόσμος να επιστρέψει στα γήπεδα γιατί εάν δεν συμβεί αυτό μιλάμε για μία απώλεια 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ομάδα, ποσό το οποίο δεν μπορεί να βρει από πουθενά αλλού. Επίσης θα πρέπει να ανανεωθεί και η συνεργασία του συλλόγου με τους χορηγούς. Συγκεκριμένα, η Ράκουτεν προσφέρει 55 εκατομμύρια τη σεζόν στην ομάδα ενώ η Μπέκο άλλα 19, ποσά τα οποία είναι πολύ σημαντικά αυτή τη στιγμή για τον σύλλογο”. 

-Άρα μήπως ο νέος πρόεδρος εξετάσει και την πώληση μεγάλων παικτών; 

“Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; ότι τα προηγούμενα χρόνια αποκτήθηκαν παίκτες με υπερβολικά πολλά χρήματα. Εκτός αυτού, υπήρξαν και συμφωνίες μη συμφέρουσες για το σύλλογο. Το 2017 ο Μέσι έλαβε μπόνους ανανέωσης 39 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για εξωφρενικά ποσά. Εκτός αυτού, η ομάδα βιάστηκε να δαπανήσει χρήματα μετά τη μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί και χρυσοπλήρωσε τους Ντεμπελέ, Γκριζμάν και Κουτίνιο για να διορθώσει την εικόνα της”. 

Σχετικά Άρθρα