Δύσκολη σύσκεψη: Οι πρώτες πληροφορίες από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων

 Δύσκολη σύσκεψη: Οι πρώτες πληροφορίες από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων

Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, στις 11 Ιανουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και επιστήμονες -κυρίως όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί- θέλουν τα σχολεία ανοιχτά, οι ειδικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- από την άνοδο που παρουσιάζουν τελευταία, τα κρούσματα στην Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Κυριακή δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 390 κρούσματα συνολικά σε όλη τη χώρα, με τα 114 από αυτά να εντοπίζονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, ενώ στην Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν 78.

Στην Αττική εντοπίζεται ουσιαστικά το 1 στα 3 κρούσματα πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα ανά περιοχή εντοπίστηκαν:

19 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
23 κρούσματα στην ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών
14 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
7 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
37 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών και
14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Στην τηλεδιάσκεψη οι επιστήμονες θα συνεκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη διασπορά του κορονοϊού η κινητικότητα του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εορτών, με την κινητικότητα που μπορεί να επιφέρει το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, το περιστασιακό και μερικό άνοιγμα της κοινωνίας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέφερε αύξηση της κινητικότητας κατά 20 έως 30%.

Στα εναλλακτικά σενάρια που θα εξεταστούν είναι, να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου μόνο τα Δημοτικά Σχολεία -καθώς στις ηλικιακές ομάδες έως 12 ετών η επίπτωση του κορονοϊού είναι αμελητέα- και προς τα τέλη Ιανουαρίου, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα Λύκεια.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα