Έφυγε από τη ζωή ο Τζον λε Καρέ, ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας κατασκοπείας

 Έφυγε από τη ζωή ο Τζον λε Καρέ, ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας κατασκοπείας

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας κατασκοπείας Τζον λε Καρέ (John le Carré) πέθανε σε ηλικία 89 ετών, έπειτα από σύντομη ασθένεια, ανακοίνωσε ο λογοτεχνικός του ατζέντης.

«Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», «Η Ιστορία Δεν Επαναλαμβάνεται», «Η Μικρή Τυμπανίστρια», «Ένας Τέλειος Κατάσκοπος», «Η Ρωσική Εστία» και το «The Night Manager», «Ο Ράφτης του Παναμά», «Ο Επίμονος Κηπουρός», «Απόλυτοι Φίλοι», «Το Τραγούδι της Ιεραποστολής» είναι μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Λε Καρέ που πολλά από αυτά έγιναν πετυχημένες ταινίες.

Ο Ντέιβιντ Κόρνουελ, γνωστός παγκοσμίως με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ πέθανε από πνευμονία – δεν προσβλήθηκε από Covid-19, ξεκαθάρισαν οι οικείοι του – το Σάββατο το βράδυ. Αποτίνοντας φόρο τιμής στον Λε Καρέ, ο επίσης διάσημος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ έγραψε σε ένα tweet: «Αυτή η φοβερή χρονιά σάρωσε έναν λογοτεχνικό γίγαντα και ένα ανθρωπιστικό πνεύμα».

Ο ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία του 2011 του «Tinker, Tailor, Soldier, Spy» (Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι), δήλωσε ότι ο Λε Καρέ ήταν: «Ένας πολύ μεγάλος συγγραφέας, ο πραγματικός εκπρόσωπος του σοβαρού, ώριμου, περίπλοκου, κατασκοπευτικού μυθιστορήματος» και συμπλήρωσε «…ήταν πάντα ένας αληθινός κύριος».

Ο Τζον λε Καρέ (John le Carré) σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, και στη συνέχεια στην Οξφόρδη. Διετέλεσε καθηγητής στο Ήτον επί δύο χρόνια και κατόπιν εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και πήρε μετάθεση στη Βρετανική Πρεσβεία στη Βόννη.Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί εργάστηκε στο τμήμα αρχείων πληροφοριών, έχοντας πρόσβαση σε αρχεία με πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Έγραψε στη Βόννη το πρώτο του μυθιστόρημα, «Call For The Dead», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1961. Τότε γεννήθηκε η ανάγκη για ένα ψευδώνυμο καθώς δεν επιτρέπεται στους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών να γράφουν βιβλία επωνύμως. Το 1963, το τρίτο μυθιστόρημά του, «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», τον έκανε γνωστό παγκοσμίως.

Ο Λε Καρέ (John le Carré) συνεργάστηκε μια σύντομη περίοδο με την MI6, αλλά η… καριέρα του ως κατάσκοπος έληξε το 1964 αφού το όνομά του ήταν ένα από τα πολλά που δόθηκε στη Σοβιετική Ένωση από έναν διπλό πράκτορα, ένα περιστατικό που ενέπνευσε τον συγγραφέα να γράψει το «Tinker, Tailor, Soldier, Spy».

Τα μυθιστορήματά του ήταν η αντίθεση του λαμπερού, άγριου κόσμου του Τζέιμς Μποντ, όπως είχε δηλώσει ο συνάδελφος του Λε Καρέ, Ίαν Φλέμινγκ. Ο Λε Καρέ είχε απορρίψει τις λογοτεχνικές τιμές και το να χριστεί ιππότης, λέγοντας σε μια συνέντευξη του το 2017:

  • «Είναι τόσο ύποπτος ο λογοτεχνικός κόσμος που δεν θέλω τα βραβεία του. Δεν θέλω να να είμαι κάποιος που έχει τιμηθεί από το κράτος και ως εκ τούτου θα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να συμμορφωθώ με το κράτος και επίσης δεν θέλω να φορέσω πανοπλία…».

Σχετικά Άρθρα