Εν. Αζάρ: Ερωτηματικό οι συνεχείς τραυματισμοί – Ο γιατρός του μιλάει στο libre

 Εν. Αζάρ: Ερωτηματικό οι συνεχείς τραυματισμοί – Ο γιατρός του μιλάει στο libre

Ο Εντέν Αζάρ τραυματίστηκε στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης στην αναμέτρηση κόντρα στην Ντεπορτίβο Αλαβές και αυτός ήταν ο έβδομος τραυματισμός του από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Μαδρίτη. Ο Βέλγος σταρ αποφάσισε να αποχωρήσει από το Λονδίνο την περσινή και να αφήσει την Τσέλσι για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία του έταξε γη και ύδωρ καθώς στο πρόσωπό του έβλεπε τον διάδοχο του Κριστιάνο Ρονάλντο. 

Του Νίκου Βόπη

Σίγουρη μεταγραφή από το πάνω ράφι με τους “μερένχες” να δίνουν περίπου 90 εκατομμύρια για να τον κάνουν δικό τους αλλά από τότε που πάτησε το πόδι του στη Μαδρίτη είναι λες και τον έχουν ματιάσει. Ο Βέλγος σταρ παθαίνει τον ένα τραυματισμό πίσω απ’ τον άλλο και δεν έχει καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα. 

Ο τελευταίος τραυματισμός συνέβη κόντρα στο παιχνίδι με την Αλαβές και οι εξετάσεις έδειξαν ότι θα μείνει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες εκτός, δηλαδή πρακτικά ένα μήνα. 

Το libre μίλησε με τον προσωπικό του γιατρό και επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Εθνικής Βελγίου, Κρις Φαν Γκρονμπρούγκε ο οποίος μας μίλησε για την κατάσταση του Αζάρ και για ποιο λόγο παθαίνει τόσους τραυματισμούς… 

“Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία. Ο Εντέν στάθηκε άτυχος για ακόμα μία φορά καθώς υπέστη αρκετά σπάνιο τραυματισμό σε μία μυική ομάδα που σπάνια τραυματίζονται οι ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, τόσο συχνοί τραυματισμοί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι σπάνιοι και είμαστε αναγκασμένοι να το ψάξουμε παραπάνω το θέμα”. 

-Εννοείτε πως μπορεί και να μην είναι σωματικό το ζήτημα;

“Φυσικά δεν είναι μόνο σωματικό. Ο Αζάρ από τότε που μετακόμισε στη Μαδρίτη δεν νιώθει άνετα. Δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί ακόμα στις νέες συνθήκες διαβίωσης και αυτή η ψυχολογική πίεση του βγαίνει σωματικά.

Εκτός αυτού έχει αποκτήσει μία φοβία, ότι είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς και κάθε φορά που χτυπάει οι φόβοι του επιβεβαιώνονται. Ξέρετε τι είναι το χειρότερο για έναν ποδοσφαιριστή; Το να φοβάται! Και ο Εντέν αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα φοβισμένος”.

-Ο Κος Ζιντάν είπε πως δεν ισχύει ότι πάσχει από στρες και είναι πολύ δυνατός… 

“Λογικό είναι. Ο καθένας είναι καλός στον τομέα του. Ο Κος Ζιντάν είναι καλός στο να προπονεί, όμως δεν μπορεί να διακρίνει ζητήματα τα οποία ίσως χρειάζονται μία διαφορετική μεταχείριση. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα λεπτό και θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ένας ειδικός ψυχικής υγείας για να μπορέσει ο Αζάρ να βρει ξανά τον εαυτό του και να έχει την ψυχοσύνθεση που απαιτείται για έναν σύλλογο όπως η Ρεάλ”. 

-Πιστεύετε ότι δεν μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση;

“Κάθε κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Ευτυχώς ο τελευταίος τραυματισμός του δεν είναι σοβαρός και σε 3 εβδομάδες θα είναι και πάλι σε φουλ αγωνιστική κατάσταση. Όμως γνωρίζει και ο ίδιος πως θα χρειαστεί και τη συμβολή κάποιου ειδικού για να μπορέσει να αποβάλει τη φοβία που έχει με τους τραυματισμούς διότι ο εγκέφαλος λειτουργεί ελκυστικά. Ό,τι θέλουμε να μη μας συμβεί υποσυνείδητα το ελκύουμε και όσο αποφεύγει τους τραυματισμούς ο Αζάρ και τους φοβάται τόσο θα ταλαιπωρείται από αυτούς. Δυστυχώς χρειάζεται να τους βγάλει απ’ το μυαλό του εάν θέλει να στεριώσει στη Ρεάλ”. 

Έχετε μιλήσει με το γιατρό της ομάδας της Ρεάλ; Τι σας είπε; 

“Υπάρχει πίεση στην ομάδα της Μαδρίτης. Έχουν τεράστιες απαιτήσεις από εκείνον και δεν υπάρχει κατ’ εμέ σωστή προσέγγιση. Το φορτίο που κουβαλάει ο Εντέν είναι αρκετά μεγάλο και η πνευματική κούραση είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει στη σωματική κούραση και στους τραυματισμούς. Μόλις είδα τον μορφασμό του στον τραυματισμό κόντρα στην Αλαβές κατάλαβα ότι δεν ήταν επιπόλαιος”. 

Θυμίζουμε ότι από τότε που πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ ο Εντέν Αζάρ έχει απουσιάσει από 37 παιχνίδια ενώ σε επτά σεζόν στην Τσέλσι έχασε μόλις 20 ματς.

Σχετικά Άρθρα