Αποκάλυψη: Η Πάτρα επαναφέρει το λάθος της Θεσσαλονίκης- Η επιστολή Κυρίζογλου και οι ολιγωρίες…

 Αποκάλυψη: Η Πάτρα επαναφέρει το λάθος της Θεσσαλονίκης- Η επιστολή Κυρίζογλου και οι ολιγωρίες…

Με αφορμή την ορθή παρέμβαση του πρωθυπουργού προς τον δήμαρχο Πατρέων σχετικά με την ανάγκη ματαίωσης κάθε εκδήλωσης για τον εορτασμό του πολυούχου Αγίου Ανδρέα, υπό τον φόβο νε μετατραπεί η Πάτρα σε…Θεσσαλονίκη, επανέρχεται η συζήτηση για όσα (δεν) συνέβησαν στη συμπρωτεύουσα κατά τη δοξολογία εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, όταν η πόλη κινδύνευε από το επιδημιολογικό φορτίο και βρισκόταν ήδη σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Διέλαθε, ίσως, της προσοχής αρκετών μέσων ενημέρωσης η επιστολή που κοινοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου (δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, εκλεγμένος με τη Ν.Δ), εξ αφορμής των ευθυνών που επέρριψε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε “τοπικούς άρχοντες” για όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στον συνωστισμό που προκλήθηκε κατά την δοξολογία του Αγίου Δημητρίου.

Σε αυτή την επιστολή ο κ. Κυρίζογλου αποκαλύπτει πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ειχαν ζητήσει να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό. Αντ’ αυτού, το αίτημα δεν εισακούστηκε, ενώ στη Θεσσαλονίκη ανέβηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ένα βαρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων και εμφανίσεων που επί της ουσίας “νομιμοποίησε” και την δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο.

Θεσσαλονίκη: Εικόνες συνωστισμού στον Άγιο Δημήτριο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εικόνες συνωστισμού στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου

Η επιστολή Κυρίζογλου

Με ανοιχτή του επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ,Λάζαρος Κυρίζογλου ρωτάει τον Πρωθυπουργό ποιους εννοεί όταν αναφέρεται σε ευθύνες Αυτοδιοικητικών για την κατάσταση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη η οποία και οδήγησε στο lockdown.

Γράφει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ:

Κατά την τελευταία, μεταξύ πολιτικών αρχηγών, συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία (covid-19), ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, με την έννοια ότι ίσως έπρεπε οι σχετικές αποφάσεις για το lockdown να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Μάλιστα δε ανέφερε ότι ίσως φταίνε γι’ αυτό και οι τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας προφανώς την αυτοκριτική του ο Πρωθυπουργός είπε: «Τί θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά; Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλλει την χρήση μασκών παντού νωρίτερα από ό,τι κάναμε»… Αλλά δεν το κάνατε… Κάνοντας την αυτοκριτική του για τη Θεσσαλονίκη, κατά την τελευταία εμφάνισή του παρουσία του Σ. Τσιόδρα, είπε: «Στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είχαμε πάρει κάποιες μέρες νωρίτερα, ενδεχομένως μία εβδομάδα νωρίτερα, πιο δραστικά μέτρα». Αλλά δεν το κάνατε… Στην τριτολογία του στη Βουλή, με την οποία έκλεισε η συζήτηση, είπε: «Η ευθύνη για τη Θεσσαλονίκη βαραίνει όλους. Πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι όπως εορτάστηκε τελικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς». Αλλά δεν κάνατε…

Θεσσαλονίκη: Χωρίς μάσκες οι ιερείς στη Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο –  Newsbeast

Αλήθεια τί και ποιους εννοεί; Γιατί, σ’ ότι αφορά τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης, σταθερά επισημαίναμε την ανησυχία μας και την ανάγκη λήψης μέτρων, τόσο για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όσο και γενικώτερα.

Μάλιστα δε για του λόγου το αληθές επισημαίνω ότι την Πέμπτη 22.10.2020 και ώρα 19.00’ πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να μη πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων. Ο γράφων και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης πέραν των ανωτέρω ζήτησαν την ενημέρωση των δήμων για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής τους. Επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρύτανής του Ν. Παπαϊωάννου), με την επιδημιολογική του έρευνα επισήμανε τη μεγάλη αύξηση (500%) του ιικού φορτίου στα λύματα. Έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα.

Αλλά την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη ίσχυαν πριν το lockdown (διότι παρατηρήθηκε μεγάλη χαλάρωση, απαράδεκτες εκδηλώσεις- partys – νέων κτλ) και την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης που ισχύει σήμερα την έχει η κυβέρνηση. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη. Άπλα συνδράμουν όταν και εφόσον ζητηθεί κάτι από την κυβέρνηση.

Πρόκειται φυσικά για μια πρωτόγνωρη κατάσταση ενός υγειονομικού πολέμου, στον οποίο δίνουν τη μάχη χιλιάδες εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά και εργαζόμενοι στις δομές υγείας των δήμων και της περιφέρειας. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι της απόδοσης ευθυνών. Αναγνωρίζουμε φυσικά τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και την μεγάλη- πρωτόγνωρη πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας.

Καλούμε τους πολίτες, κι εγώ προσωπικά για έναν επιπλέον λόγο ως παθών από τον κορωνοϊό, όπως σταθερά κάνουμε πάντοτε από τον περασμένο Μάρτιο, να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, να κάνουν υπομονή, να δείξουν υπευθυνότητα . Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα νικήσουμε. Αρκεί αυτό να γίνει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Λάζαρος ΚυρίζογλουΔήμαρχος Αμπελοκήπων-ΜενεμένηςΑ’ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Θεσσαλονίκη: Ουρές και συνωστισμός έξω από τον Άγιο Δημήτριο (εικόνες) |  Θεσσαλονίκη | ANT1 News

H δημόσια παραδοχή Κυρίζογλου σχετικά με τις παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων που όμως δεν εισακούστηκαν δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις κυβερνητικές ευθύνες. Η μετάθεση δε αυτών των ευθυνών από τον πρωθυπουργό στις τοπικές αρχές συνεχίζει να προκαλεί έντονη δυσφορία στη συμπρωτεύουσα που παραμένει ήπια εξαιτίας της τεραστίων διαστάσεων υγειονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει την πόλη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι γνωρίζοντες, όμως, κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από τις 17 μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, τόσο στη σύσκεψη του πρωθυπουργού και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όσο και σε απευθείας επικοινωνίες, με στόχο να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται, ωστόσο, να επηρεάστηκε από την επιμονή εκκλησιαστικών κύκλων και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και επέτρεψε τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, δίνοντας σήμα και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρεθεί στην πόλη.