Κοροναϊός: “Το εμβόλιο δεν θα εξαφανίσει την πανδημία ” λέει γιατρός φαρμακευτικής εταιρίας

 Κοροναϊός: “Το εμβόλιο δεν θα εξαφανίσει την πανδημία ” λέει γιατρός φαρμακευτικής εταιρίας

Στο μεγάλο ερώτημα αν θα επανέλθει η κανονικότητα στην ζωή μας μετά την κυκλοφορία των εμβολίων για τον κοροναϊό έδωσε ο γιατρός της Moderna που είναι μια από τις εταιρίες που το αναπτύσσουν.

Ο γιατρός της φαρμακευτικής εταιρίας, Dr. Tal Zaks όχι μόνο δεν υποστηρίζει ότι ο κόσμος θα επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε καμία περίπτωση, ότι θα εξαφανίσει τη μετάδοση του νέου κοροναϊού.
Δημοσκόπηση-φωτιά: Φταίνε ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς, οι ελλείψεις του ΕΣΥ και το άνοιγμα του τουρισμού, λένε οι πολίτες για την έκρηξη του κοροναϊού

«Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μην νοσήσουν. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορονοϊού» λέει ο γιατρός και βάζει φρένο στην ρητορική που αναφέρει πως με τη χορήγηση του εμβολίου, θα ανακοπεί άμεσα η διασπορά του νέου κορονοϊού, όχι απλώς δεν είναι ακριβής, αλλά είναι και επικίνδυνη, καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι το άτομο που θα εμβολιαστεί, θα είναι ακίνδυνο, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για το περιβάλλον του, με το οποίο συναναστρέφεται.

Και ο Dr Zaks κατέληξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μην νοσήσουν. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κοροναϊού».

Τρία στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την συγκεκριμένη άποψη

1) Ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια θα εμποδίζουν τη μετάδοση του νέου κορονοϊού. Τουτέστιν, το φάρμακο θα βοηθά να μην παρουσιάσει επιπλοκές ο ασθενής ή να μην εκδηλώσει συμπτώματα, όμως δεν γνωρίζουμε αν το άτομο θα λειτουργεί ως φορέας και μεταδότης, σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα.

2) Ο εμβολιασμός, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος πολλών μηνών, ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον στο 60% του γενικού πληθυσμού, δεν θα είναι αρκετός για να ανακόψει την πανδημία του νέου κορονοϊού. Το εμβόλιο θα είναι ένα σοβαρό βοήθημα, όμως τα μέτρα περιορισμού, οι μάσκες, η αποφυγή συγκεντρώσεων, η υγιεινή και όλα όσα έχουν ενταχθεί -βίαια και απότομα είναι η αλήθεια- στην καθημερινότητά μας, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για πολύ καιρό ακόμα, ίσως και πολλούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Ένα τρίτο στοιχείο που τίθεται και που δεν έχει αποδειχθεί, είναι η διάρκεια της ανοσίας. Οι εκτιμήσεις γίνονται με βάση την εμπειρία από άλλους ιούς. Όμως στον συγκεκριμένο κορονοϊό, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο διαρκεί η ανοσία ενός ατόμου που έχει νοσήσει, ή -πολύ περισσότερο- που έχει εμβολιαστεί. Και -επαναλαμβάνουμε- δεν υπάρχουν ενδείξεις και βέβαια αποδείξεις, αν ο εμβολιασμένος ή ο πρώην ασθενής, εξακολουθεί να μεταδίδει τον φονικό κοροναϊό.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη του εμβολίου βιοτεχνολογίας είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των ανθρώπων να αρρωστήσουν με το COVID-19. Όμως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμποδίζει τους ανθρώπους να μεταφέρουν τον ιό «παροδικά» και ενδεχομένως να μολύνουν άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ο Dr Tal Zaks.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς εμβολιάζουμε, για να μην ερμηνεύσουμε υπερβολικά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna.

Σχετικά Άρθρα