• 16 Ιανουαρίου, 2021

Δημοσκόπηση-φωτιά: Φταίνε ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς, οι ελλείψεις του ΕΣΥ και το άνοιγμα του τουρισμού, λένε οι πολίτες για την έκρηξη του κοροναϊού

 Δημοσκόπηση-φωτιά: Φταίνε ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς, οι ελλείψεις του ΕΣΥ και το άνοιγμα του τουρισμού, λένε οι πολίτες για την έκρηξη του κοροναϊού

Τρεις παράγοντες θεωρούν οι πολίτες ως τους καθοριστικούς για την «έκρηξη» του κοροναϊού στην χώρα μας σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research.

O συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (σε ποσοστό 93%), η ανεπάρκεια και οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (53%), και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (77%), ενώ ένα εξίσου υψηλό ποσοστό θεωρεί ότι ευθύνεται η συνολική διαχείριση 72%) της κυβέρνησης.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, οι απόψεις πλέον διίστανται και έχει χαθεί η ευρεία αποδοχή.

Από το 91% τον Μάρτιο η θετική ή μάλλον θετική άποψη έχει πέσει στο 48% και η αρνητική από το μόλις 8% έχει πάει στο 48%.

Στο ερώτημα αν ευθύνονται οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα ή η κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος με τον κοροναϊό οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 55% ότι υπεύθυνη είναι η συνολική διαχείριση της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν επιπτώσεις και στην πρόθεση ψήφου όπου παρατηρείται μια πτώση της ΝΔ κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1.1 μονάδες προφανώς λόγω της πιο σκληρής αντιπολίτευσης που κάνει με αφορμή τον κοροναϊό.

Στο ερώτημα αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε (πρόθεση ψήφου) το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 37.4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%.

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση, με 2,4%, το Μέρα25 με 2,8.

Τα ….καμπανάκια για την κυβέρνηση χτυπούν και ως προς το που πρέπει να δώσει βάρος αλλά και τι ευθύνεται για την έκρηξη της πανδημίας.

Το 57% (έως 3 απαντήσεις) ζητά προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, το 44% οικονομική στήριξη εργαζόμενων και άνεργων, το 37% τη δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ κκαι το 36% στήριξη ων αδύναμων.

Ιεραρχικά οι πολίτες δίνουν ως μεγαλύτερη πηγή ανησυχία τους την κατάσταση της υγείας και των οικογενειών τους, την οικονομική τους κατάσταση και μετά τα εθνικά προβλήματα.

Τέλος, στο ζήτημα της αξιολόγησης της κρίσης του κοροναϊού από την κυβέρνηση η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη…