Υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Δ. Θράκη;- “Περίεργη” ανάρτηση στην πλατφόρμα διαβούλευσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη

 Υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Δ. Θράκη;- “Περίεργη” ανάρτηση στην πλατφόρμα διαβούλευσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη

Η Περβίν Χαϊρουλά, γενική διευθύντρια της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) υπέβαλε τις προτάσεις της για ανάπτυξη της Δυτικής Θράκης προς την αρμόδια Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στην επίσημη Πλατφόρμα Διαβούλευσης της Διακομματικής Επιτροπής που δημοσιεύονται οι προτάσεις όσων έχουν υποβάλλει, η κ. Χαϊρουαλά αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος της «Τουρκικής Μειονότητας»!

Σχετική καταγγελία για το θέμα, έκανε και ο Κώστας Καραΐσκος, επικεφαλής της «Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής-Σπάρτακος».

Πως είχε αντιδράσει σε άρθρο της “Καθημερινής”

Στις 11 Αυγούστου στην Αγγλική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή η οποία διανέμεται με την International New York Times σε Ελλάδα και Κύπρο, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο «Η εκπαίδευση βοηθάει στην καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης». Το άρθρο υπογράφει η Σίσσυ Αλωνιστιώτου και παρόλο που το βασικό θέμα είναι η μειονοτική εκπαίδευση, μεγάλο μέρος του άρθρου αναφέρεται στον προσδιορισμό της Μειονότητας.

Η αρθρογράφος αναφέρει συγκεκριμένα «Mία αίσθηση ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και μία επιθυμία για αυτό-προσδιορισμό ήταν εμφανείς στα χωριά των Πομάκων τα οποία συμπεριελήφθησαν εντός των συνόρων του τότε Βασιλείου της Ελλάδος ακολουθώντας την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923. Εκείνη την περίοδο, τρεις εθνοτικές ομάδες ζούσαν στην περιοχή, οι Πομάκοι, οι Τούρκοι και οι Ρομά που προσδιοριζόταν ως μία μειονότητα στηριζόμενοι στην κοινή Μουσουλμανική θρησκεία».

Το άρθρο αναφέρεται εκτενώς στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη το οποίο εγκαινιάστηκε στην περιοχή το 1997 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με κύριους στόχους την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών της Μειονότητας με έμφαση στην καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και την αρμονική τους ένταξη στην κοινωνία ως ισότιμων πολιτών της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τελευταίο μέρος του άρθρου διαβάζουμε ότι τη δεκαετία του 1950 «οι Ελληνικές κυβερνήσεις έλαβαν υπόψιν τους ή ακολούθησαν τις εντολές των Συμμαχικών Δυνάμεων που προωθούσαν την πολιτική Τουρκοποίησης των Πομάκων, αναγκάζοντάς τους να μιλάνε τουρκικά στα μειονοτικά σχολεία». Και καταλήγει ότι από το 1974 και μετά παρόλο που η Ελλάδα άρχισε να διαχωρίζει τους Πομάκους από το σύνολο της Μειονότητας, σε πρακτικό επίπεδο αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση των μειονοτικών σχολείων.

Το άρθρο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Γενικής Διευθύντριας της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (Π.Ε.Κ.Ε.Μ.), Περβίν Χαϊρουλά. Με μία ανοιχτή επιστολή στον Διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή η Περβίν Χαϊρουλά στρέφει τα πυρά της εναντίον της Σίσσυ Αλωνιστιώτου αλλά και της εφημερίδας αναφέροντας «ο ρόλος της «Καθημερινής» εφημερίδας δεν συνίσταται στον χαρακτηρισμό της εθνικής ταυτότητας ομάδων ή κοινωνικών συνόλων την στιγμή που αυτές οι ομάδες ζουν αναμφισβήτητα, εδώ και δεκαετίες, με την συνείδηση της εθνικής τους καταγωγής την οποία δηλώνουν ανοιχτά προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιπλέον, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και δεν έχει ανάγκη τις υποδείξεις κανενός ώστε να κατανοήσει και να δηλώσει το ποιος είναι».

Την αντίδραση της Χαϊρουλά είχε προβάλλει έντονα οι τουρκικές εφημερίδες.

Σχετικά Άρθρα