Θεοδωρίδου: Πιθανότατα ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021

 Θεοδωρίδου: Πιθανότατα ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και την παρουσίαση από τον Βασίλη Κικίλια του εθνικού εμβολιαστικού σχεδίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  Μαρία Θεοδωρίδου έκανε γνωστό πως το σχέδιο του εμβολιασμού για τον κοροναϊό προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό βέβαια θα συμβεί σε περίπτωση που τα υποψήφια εμβόλια πάρουν την έγκριση για τη διάθεσή τους.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Στην αρχή της ενημέρωσής της η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εντατική προσπάθεια που καταβλήθηκε από νωρίς –με την έναρξη της πανδημίας- για την κατασκευή εμβολίων και σημείωσε ότι τα εμβόλια πρέπει να πληρούν 3 βασικές προϋποθέσεις:

  • να είναι ανοσογόνα (ικανά να παράγουν αντισώματα)
  • να είναι αποτελεσματικά (να προσφέρουν ικανή προστασία)
  • να είναι ασφαλή

Τα εμβόλια για τα οποία συζητάμε πληρούν και τις 3 προϋποθέσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αξιολόγηση από τους αρμόδιους οργανισμούς Αμερικής και Ευρώπης (DFA – EMA), ενώ πρόσθεσε ότι:

  • «Δύο εμβόλια είναι πολύ κοντά στο να πάρουν την απαραίτητη άδεια και υπάρχουν συζητήσεις η δυνατότητα του εμβολιασμού να πραγματοποιηθεί τον πρώτο μήνα του 2021».

Μετά από 8 μήνες έχουμε ασφαλή εμβόλια και αυτό είναι εκπληκτικό, ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον πόλεμο κατά της πανδημίας, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που μεταξύ άλλων είπε ότι η διάθεση αποτελεσματικού εμβολίου είναι ένα σημαντικό βήμα για να νικήσουμε άλλη μία λοιμώδη νόσο του αιώνα μας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει σχεδιαστεί η διαδικασία ασφαλούς φύλαξης και μεταφοράς των εμβολίων και ότι δε θα μείνει καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου μακριά από τον εμβολιασμό ούτε θα καθυστερήσει από τον εμβολιασμό, ενώ τόνισε ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα είναι σταδιακή για αυτό είναι σημαντική η προτεραιοποίηση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μεταξύ άλλων επεσήμανε πως στην ιεράρχηση για τις ομάδες πληθυσμού που θα κάνουν πρώτα το εμβόλιο, συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα σώματα ασφαλείας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.