Επέτειος σε τεντωμένο σχοινί υπό τη σκιά της απαγόρευσης – Το αριστερό μέτωπο, ο αιφνιδιασμός και η… κυβερνητική στροφή

 Επέτειος σε τεντωμένο σχοινί υπό τη σκιά της απαγόρευσης – Το αριστερό μέτωπο, ο αιφνιδιασμός και η… κυβερνητική στροφή

Ημέρα με πολλούς άγνωστους «Χ» η σημερινή, μάλλον θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά (ας ελπίσουμε όχι δραματικά), αν όμως έπρεπε να επιλέξει κανείς μία φωτογραφία για να συμπυκνώσει το σημερινό κλίμα πριν την κατάθεση στεφάνων, τις πορείες και τα, διαφαινόμενα, επεισόδια, ίσως να είναι αυτή που επέλεξε το ΚΚΕ για να συνοδεύσει το σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Μια ασπροκόκκινη κορδέλα που απαγορεύει τη διέλευση κι έναν άδειο δρόμο ως φόντο (https://www.kke.gr/article/Gia-tis-diloseis-toy-prothypoyrgoy/).

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Θα σπάσουν, λοιπόν, το ΚΚΕ και άλλα κόμματα, φορείς και συλλογικότητες την κορδέλα της αστυνομίας και την κυβερνητική απαγόρευση;, είναι το πρώτο ερώτημα της σημερινής ημέρας.

  • Και αν ναι, ποια θα είναι η αντίδραση της αστυνομίας, τι θα επακολουθήσει σε μια χώρα που έχει, δυστυχώς, αιματηρό παρελθόν στην αστυνομική αντιμετώπιση διαδηλώσεων και πορειών.

Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο και σε αυτό συνέβαλε τα μάλα η κυβέρνηση, την κατηγορούν τα κόμματα της Αριστεράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτό που είχε κάνει και κατά την πρόσφατη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία: ξεκίνησε από θέσεις σκληρές για να μετατοπιστεί σε πιο διαλλακτικές στο τέλος.

Το «καύσιμο» όμως που έχει ήδη πέσει στο δημόσιο διάλογο είναι πολύ, για τούτο και η χθεσινή πυροσβεστική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού -για από κοινού παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του ιδίου και των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο χώρο της εξέγερσης του ’73- έπεσε στο κενό.

Η σχετική πρόταση απαντήθηκε δηκτικά μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε:

  • «Για ακόμη μία φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες», ενώ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «απόφαση βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη».

Με τον πρωθυπουργό να προτάσσει από την πλευρά του το υγειονομικό σκέλος:

  • «Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών».

Να σταθούν στο ύψος των, πρωτοφανών ούτως ή άλλως, περιστάσεων, καλούν την αντιπολίτευση εξάλλου και τα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Η απόφαση πάντως κυβέρνησης και αστυνομίας συνεχίζει, και σήμερα, να έχει κάποια κενά στην επιχειρηματολογία της: ένα τέτοιο κενό εντόπισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ακρίτας Καϊδατζής, όταν στη συνέντευξή του χθες στο libre υπογράμμιζε το γεγονός ότι η εισήγηση των επιδημιολόγων πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παραμένει …απόρρητη.

Θέμα, το οποίο τροφοδοτήθηκε το απόγευμα από τη λακωνική, πλην όμως ηχηρή αποστροφή του Γκίκα Μαγιορκίνη -σε ερώτηση του Mega και της συναδέλφου Ι. Αλειφεροπούλου- ότι η επιτροπή το μόνο που έχει πει «και μάλιστα κατ’ επανάληψη» είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού, για να προσθέσει, «τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας».

«Ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας Υγείας», ανταπάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε και ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαιώνει πως θα τηρηθούν οι αποστάσεις.

  • Η διαφοροποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ΚΚΕ και ΜέΡα25 σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στις σημερινές μαζικές εκδηλώσεις δεν ήταν ικανή να σπάσει το πρωτόγνωρο μέτωπο των τριών κομμάτων της Αριστεράς.

«Δεν έχει προηγούμενο το άνοιγμα που πραγματοποίησε το ΚΚΕ», αναγνώριζε μιλώντας στο libre κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η ενωτική διάθεση που υπογραμμίζεται και το, χαρακτηριστικό, σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

  • Ενωτική διάθεση που επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη σε Προεδρία της Δημοκρατίας, Μέγαρο Μαξίμου και τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, της Όλγας Γεροβασίλη -«δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση με αποφάσεις που πλήττουν ευθέως την καρδιά της Δημοκρατίας», δήλωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-, του Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ), της Σοφίας Σακοράφα (ΜέΡΑ25) και του Νίκου Τριανταφύλλου, από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974.

Από τη συνάντηση, μάλιστα, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προέκυψε και η έκκληση της Κ. Σακελλαροπούλου,

  • «στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης».

Στη συνάντηση με τους βουλευτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του libre, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε πάντως για τη νομική ουσία των απαγορεύσεων στο ΣτΕ, ενώ φέρεται να αποφάνθηκε ότι δεν έπρεπε να εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δεν έστερξαν όλοι, ωστόσο, στην προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

  • Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον… τρίτο δρόμο, με αποστάσεις και βολές και προς την πλευρά της κυβέρνησης, που την θεωρεί εν πολλοίς υπεύθυνη για τη σημερινή εμπρηστική κατάσταση, αλλά και προς τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί ρίχνει νερό στο μύλο της πόλωσης.

«Η Φ. Γεννηματά σήμερα επέλεξε στρατόπεδο», σχολίαζαν από την πλευρά τους στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και μένει να δούμε πώς η 17η Νοεμβρίου θα επηρεάσει τις διεργασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Την ίδια ώρα που κυβερνητικές πηγές πανηγύριζαν γιατί, όπως υποστήριζαν, ο Α. Τσίπρας με την κίνησή του να προσεταιριστεί τους Δ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη κάνει στροφή προς τα αριστερά, αφήνοντας το χώρο του Κέντρου στον Κ. Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι όλα τα κόμματα σχοινοβατούν και οι εξελίξεις της σημερινής μέρας, σε πρώτη φάση, θα αποδείξουν ποιος δικαιώθηκε…

Σχετικά Άρθρα