Ο εφιάλτης της ύφεσης μετά το γενικό lockdown – Τα μέτρα που ισχύουν από αύριο Τρίτη

 Ο εφιάλτης της ύφεσης μετά το γενικό lockdown – Τα μέτρα που ισχύουν από αύριο Τρίτη

Το μίνι lockdown που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ισχύσει από αύριο Τρίτη με νέα μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις ειδικά στο χώρο της εστίασης. Όμως ο εφιάλτης της κυβέρνησης, είναι να αναγκαστεί να επιβάλει είτε γενικό lockdown στη χώρα, ακόμα και στην ήπια εκδοχή του, όπως πχ στη Γαλλία, είτε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο συμμετέχει με 47% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

Από τους υπολογισμούς που γίνονται με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι περιοχές που ήδη βρίσκονται στο επίπεδο 4, δηλαδή, στο κόκκινο, ξεπερνάει το 15% του συνολικού ποσοστού της χώρας.

Αν η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική δεν ανακοπεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα πιεστεί εξαιρετικά, ενώ τυχόν πρόσθετα μέτρα, ένα ήπιο lockdown, δηλαδή, θα προκαλέσει απώλεια της τάξεως της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ.

Πιθανότατα, μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ακόμα κι αν σημαντικά κομμάτια της οικονομικής δραστηριότητας παραμείνουν ανοικτά, οι απώλειες θα είναι πολλαπλάσιες εκείνων της περασμένης άνοιξης, καθώς πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στο όριο της επιβίωσης και ενδεχομένως δεν θα αντέξουν, ενώ σε κάθε περίπτωση, θα προκληθεί μία άνευ προηγουμένου απώλεια εσόδων από επιχειρήσεις και πολίτες που δεν θα δύνανται να αποπληρώσουν τους φόρους τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σχέδιο για τη μερική αποπληρωμή των κρατικών δανείων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Τι αλλάζει από αύριο Τρίτη

Τα έξι μέτρα που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.
  2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
  3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
  4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
  5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
  6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις μεταφορές, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Προβλέπονται τα ακόλουθα και στα δύο Επίπεδα που ορίζει ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας:

  • 65% πληρότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • 65% στα πλοία
  • Στο μεν επίπεδο Α’ (κίτρινο), στα ταξί επιτρέπονται μέχρι 3 επιβάτες, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης.
  • Επίσης στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η χρήση μάσκας όχι μόνο είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά επιπλέον δεν θα μπορεί κανείς να επιβιβαστεί σε ΜΜΜ εάν δεν φοράει μάσκα.

Σχετικά Άρθρα