Σάρωσε την Κρήτη η “Ψυχρή λίμνη” – Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή (vid)

 Σάρωσε την Κρήτη η “Ψυχρή λίμνη” – Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή (vid)

Το  φαινόμενο της «Ψυχρής λίμνης» που σαρώνει την Κρήτη θα εξακολουθεί να φέρνει έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί και τις επόμενες ώρες. 

Φιάσκο με τα γήπεδα: Δευτέρα βράδυ ανοίγουν σε φιλάθλους, Τρίτη πρωί όχι – Τι μεσολάβησε

«Τα επόμενα δύο 24ωρα θα πρέπει να υπάρχει προσοχή. Η «Ψυχρή λίμνη» δημιουργεί τέτοιου είδους μέτωπα. Θα πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις» ανέφερε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης 

Ο ίδιος τόνισε πως τις επόμενες ώρες θα επηρεαστεί κυρίως από τα έντονα καιρικά φαινόμενα η Δυτική Κρήτη, Χανιά και Ρέθυμνο.

«Το φαινόμενο πέρασε νότια από την Κρήτη και έπεσε πολύ νερό στη θάλασσα. Αυτό μας έσωσε, ειδάλλως θα βλέπαμε μια άλλη Κρήτη. Θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα στην ενδοχώρα, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρακατσάνης.

Η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στις βόρειες περιοχές του Ηρακλείου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα .

Σε μια χρονιά που οι ελαιοπαραγωγοί περίμεναν πως θα έπαιρναν μια «ανάσα», αφού η δακοπροσβολή έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, το χαλάζι ήρθε να καταστρέψει τους κόπους τους.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος αποκάλυψε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Δήμος Χερσονήσου να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα αποφασιστεί αύριο.

Θλίψη προκαλεί και το γεγονός ότι δεκάδες πουλιά δεν γλίτωσαν από τη “μανία” της κακοκαιρίας με την οικολογική καταστροφή να είναι ολοφάνερη..

Οι κάτοικοι στα Μάλια της Κρήτης μέχρι πριν λίγες ημέρες έκαναν μπάνιο και απολάμβαναν υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο ξύπνησαν με το χαλάζι να φτάνει στο μισό μέτρο.

Οι ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που είχε διάρκεια μιας ώρας περίπου, είναι μεγάλες τόσο σε οικίες και καταστήματα, όσο και στη φυτική παραγωγή του νησιού, με τους ελαιοκαλλιεργητές να ανησυχούν για το μέλλον τους.

Συνεργεία του δήμου επιχειρούν από το πρωί, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους.

Πλέον τα φαινόμενα ξεκίνησαν από τα δυτικά της Κρήτης και επεκτάθηκαν, ενώ μέχρι την Πέμπτη θα επηρεάσουν κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού.

Σχετικά Άρθρα