• 6 Δεκεμβρίου, 2021

Φιάσκο με τα γήπεδα: Δευτέρα βράδυ ανοίγουν σε φιλάθλους, Τρίτη πρωί όχι – Τι μεσολάβησε

 Φιάσκο με τα γήπεδα: Δευτέρα βράδυ ανοίγουν σε φιλάθλους, Τρίτη πρωί όχι – Τι μεσολάβησε

Σε μέγα φιάσκο εξελίχθηκε η ιστορία με την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα καθώς το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε επίσημα και την Τρίτη το πρωί, ανακλήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό…

Toυ Μανώλη Δράκου

Την Δευτέρα το βράδυ η γενική γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα,αρχής γενομένης από τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μαρσέιγ, την Τετάρτη και ΠΑΟΚ-Ομόνοιας, την Πέμπτη, σε ποσοστό 10% της χωρητικότητας του κάθε γηπέδου.

Tην ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου γινόταν τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του Σωτήρη Τσιόδρα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ.Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη, Απ. Τζιτζικώστα.

Όλοι γνώριζαν ότι η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής έδινε το «πράσινος φως» για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα (σε ποσοστό 10%) και φυσικά ο Λ.Αυγενάκης δεν αυθαιρέτησε όταν ανακοίνωσε τα καθέκαστα…

Η αλήθεια είναι ότι σ αυτήν την σύσκεψη στο Μαξίμου διατυπώθηκε ένας προβληματισμός για την απόφαση των λοιμωξιολόγων (η οποία απ΄ότι λέγεται μάλιστα δεν ήταν και ομόφωνη), χωρίς όμως να παρθεί κάποια διαφορετική απόφαση ή να ανακληθεί η προηγούμενη.

Στην συζήτηση που έγινε ειπώθηκε και κάτι ακόμη…

Ότι με την Θεσσαλονίκη να οδεύει προς το… πορτοκαλί και την Αθήνα να έχει τόσο πολλά κρούσματα και να γίνονται σκέψεις για lockdown θα ήταν παράδοξο η κυβέρνηση να άνοιγε τα γήπεδα. «Θα στείλουμε το λάθος μήνυμα στους πολίτες» ήταν η κουβέντα που ακούστηκε.

Όμως ήδη η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είχε κοινοποιηθεί από την γενική γραμματεία Αθλητισμού και δεν γινόταν να ανακληθεί Δευτέρα βράδυ, κάτι που έγινε όμως την Τρίτη το πρωί με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζυγίζοντας τα δεδομένα πήρε πάνω του την υπόθεση και ανακάλεσε την απόφαση των λοιμωξιολόγων.

Η υπόθεση της επιστροφής των φιλάθλων εξελίχθηκε σε ένα πρωτοφανές φιάσκο….

Η ανακοίνωση την οποία συνυπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η γενική γραμματεία Αθλητισμού μέχρι και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, (με την συγκατάθεσή τους και όχι με αυθαίρετη απόφαση του Λ,Αυγενάκη) και δόθηκε στον Τύπο, την Δευτέρα το βράδυ,ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα για το Πρωτάθλημα Super League 1, καθώς και τους αγώνες των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, κατόπιν έγκρισης της UEFA και με αυστηρή τήρηση πάντα των υγειονομικών κανόνων.

Ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Με αφετηρία την 7η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Super League 1, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, θα επιτρέπεται η είσοδος των φιλάθλων σε ποσοστό 10% της συνολικής χωρητικότητας ανά θύρα, με ανώτατο επιτρεπτό όριο τους 3.500 θεατές.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου, θα διεξαχθούν πιλοτικά, με κόσμο, οι εντός έδρας ευρωπαϊκοί αγώνες των ελληνικών ομάδων που είναι προγραμματισμένοι αυτή την εβδομάδα, καθώς και ένας – δύο αγώνες της 6ης αγωνιστική του Πρωταθλήματος Super League 1, παρουσία των αρμόδιων εποπτικών φορέων.»

Μαζί με την ανακοίνωση διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Νίκος Χαρδαλιάς θα πήγαιναν στο Καραϊσκάκη για να επιβλέψουν τα μέτρα την Τετάρτη το βράδυ στην διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού κάτι που σημαίνει ότι είχαν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν το σχέδιο.

Ταυτόχρονα, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ ανακοίνωσε την ηλεκτρονική διάθεση 3.000 εισιτηρίων με προτεραιότητα στους περσινούς κατόχους διαρκείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η UEFA έχει δώσει την δυνατότητα κάλυψης του 30% της χωρητικότητας των γηπέδων υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας.

Όμως, ο Κ.Μητσοτάκης …άλλαξε γνώμη την Τρίτη το πρωί και πέταξε στα σκουπίδια την απόφαση με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση…θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες….

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες.»