Απώλεια πρώτης κατοικίας: Κλίμα γενικού ξεσηκωμού κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό

 Απώλεια πρώτης κατοικίας: Κλίμα γενικού ξεσηκωμού κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό

Τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου κατά του πτωχευτικού κώδικα και της κυβέρνησης κατ’ επέκταση, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει και ως ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση να ξαναπιάσει το νήμα με τη μεσαία τάξη, μετά τις εσφαλμένες κινήσεις που είχαν γίνει όταν ήταν στην κυβέρνηση (φορολογία, ασφαλιστικό, κίνημα της γραβάτας κ.ο.κ.).

Καθόλου τυχαία σήμερα το μεσημέρι θα περάσουν το κατώφλι του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και η ΓΣΕΒΕΕ, σε χωριστές συναντήσεις. Ενώ από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν τις αντιδράσεις των φορέων κατά του πτωχευτικού κώδικα, θυμίζοντας και τι είπαν στην προηγηθείσα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής:

  • Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας επεσήμανε συγκεκριμένα, ότι «με αυτό το νομοσχέδιο τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση. Καθίσταται ακόμη πιο περιορισμένη έως κενή περιεχομένου η προστασία της πρώτης κατοικίας».
  • Αξιοσημείωτη και η προειδοποίηση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: «Αν ψηφιστεί ο νόμος όπως είναι, μπαίνει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».
  • Ταυτοχρόνως η ΕΣΕΕ (Ένωση Εμπόρων) δεν έκρυψε την ανησυχία της ότι ο νέος κώδικας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μαζικές πτωχεύσεις, μιλώντας για «δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης, παρά για δεύτερη ευκαιρία του πτωχού».
  •  Ενώ και η, μαχητική, ΓΣΕΒΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει «κανένα μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας», κάνοντας  λόγο για μέτρα που οδηγούν στην απώλεια της περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.
  • Η Ομοσπονδία  Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής έκανε, επίσης, λόγο για έμμεσο εκβιασμό, που οδηγεί πολίτες σε πλειστηριασμούς και δέσμευση μέρους εισοδήματός τους.
  • Αλλά και η ΕΚΠΟΙΖΩ που επί σειρά ετών ασχολείται με τα θέματα αυτά, είπε πως «είναι υποκρισία  να μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας από τον νέο πτωχευτικό κώδικα».
  • Την ώρα που και η Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών εξέφρασε το φόβο της ότι θα υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων, ότι θα μπει θηλιά υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων.

Το μέτωπο αυτό των αντιδράσεων μπορεί να εξηγεί εν πολλοίς και τις διορθώσεις – διευκρινίσεις που επέφερε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με κυριότερη ότι πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό κατά του ακατάσχετου οριζόντιου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Βελτιώσεις στο ν/σ για τις ρυθμίσεις οφειλών και τη 2η ευκαιρία

«Το νομοσχέδιο καταργεί γενικώς και οριζοντίως την προστασία της πρώτης κατοικίας», αντέτεινε η Έφη Αχτσιόγλου, εξηγώντας πως «ακόμα και ο λεγόμενος ‘ευάλωτος’ πολίτης, που κατά το νομοσχέδιο είναι όποιος βγάζει μέχρι 7.000 ευρώ το χρόνο, χάνει την ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας του». Σύμφωνα δε, με την τομεάρχη Οικονομικών και εισηγήτρια στο επίμαχο νομοσχέδιο, οι τράπεζες «έχουν τον απόλυτο έλεγχο».

Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχουν κάνει στην Κουμουνδούρου, ο «γαλάζιος» πτωχευτικός κώδικας:

  • «οδηγεί σε απώλεια όλης της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά και των μελλοντικών του εισοδημάτων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα της υπερχρέωσης αποκλειστικά από τη σκοπιά των τραπεζών
  • το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού αυτή θα χάνεται μαζί με την υπόλοιπη περιουσία των δανειοληπτών που πτωχεύουν. Όχι απλώς δε δίνει δεύτερη ευκαιρία, αλλά καταργεί κάθε ευκαιρία σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό, σε έναν επαγγελματία, να σταθεί στα πόδια του
  • ακόμα και ο ευάλωτος πολίτης, το ευάλωτο νοικοκυριό, αφού χάσει το σπίτι του, θα μπορεί να το νοικιάσει καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη. Αν μέσα σε αυτά τα 12 έτη καθυστερήσει παραπάνω από 3 ενοίκια, θα επέρχεται έξωση, ενώ για να επαναγοράσει το σπίτι του θα πρέπει να έχει συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωνε μέχρι να ‘κοκκινίσει’ το δάνειο, τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας».

Συμπερασματικώς, για την αξιωματική αντιπολίτευση, «σε αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνεται η πλέον σκληρή, εκτός τόπου και χρόνου και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική της για την πρώτη κατοικία, τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς, η οποία ως μόνη πυξίδα έχει την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των τραπεζών. Δεν υπάρχει η σκοπιά του ανθρώπου που έχασε τη δουλειά του, του μικρού επιχειρηματία που κατακρημνίστηκε ο τζίρος του εν μέσω πανδημικής κρίσης και σωρεύει χρέη, του εργαζόμενου που μειώθηκε ο μισθός του ραγδαία».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα