Θα “τινάξει στον αέρα” τη διαδικασία για το Κυπριακό ο Τατάρ;- “Μακρά χειρ” του Ερντογάν και οπαδός της διχοτόμησης

 Θα “τινάξει στον αέρα” τη διαδικασία για το Κυπριακό ο Τατάρ;- “Μακρά χειρ” του Ερντογάν και οπαδός της διχοτόμησης

Σημασία έχει ο νέος Τ/κ ηγέτης να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για άτυπη πενταμερή, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σε μια πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας στο αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κούσιος σημείωσε πως η επολογή του Τ/κ ηγέτη αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ υπογράμμισε πως αυτό που έχει σημασία είναι να ανταποκριθεί ο νέος τ/κ ηγέτης στην πρόσκληση του ΓΓ ΟΗΕ, όπου υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του ΓΓ να συγκαλέσει την πενταμερή.

«Σημασία είναι να συνομιλήσουμε για να πετύχουμε μια λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη λύση», είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι «Η Τουρκία είναι αυτή που στο τέλος της ημέρας θα πρέπει πάρει κάποιες αποφάσεις στο Κυπριακό».

Τι σημαίνει για το Κυπριακό η εκλογή Τατάρ

Η «κάλπη» των κατεχομένων έβγαλε τελικά νικητή τον εκλεκτό της Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις και επιβεβαιώνοντας το προφανές. Ότι, δηλαδή, η Άγκυρα κρατά το μαγικό ραβδί με το οποίο κινεί τα νήματα και καθορίζει τις εξελίξεις στα κατεχόμενα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να στείλουν τα συγχαρητήρια τους στον Ερσίν Τατάρ και να εκφράσουν την συμπαράσταση και τη στήριξη τους προς τον ίδιο αλλά και τους Τουρκοκύπριους. Χάραξαν, παράλληλα και τις ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθεί πλέον το τρένο της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Είναι προφανές πως ο νέος κατοχικός ηγέτης θα ακολουθήσει δογματικά τη λογική της Άγκυρας, τόσο όσον αφορά το Κυπριακό όσο και αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων και των παράλογων αξιώσεων που θέτει η τουρκική πλευρά για συμφωνία διαμοιρασμού πριν από την επίτευξη λύσης. Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ, έσπευσε, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, να στείλει τις ευχαριστίες του στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στον αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, δηλώνοντας «πίστη στην Τουρκία».

Η επόμενη μέρα όσον αφορά το Κυπριακό δεν κρύβει εκπλήξεις. Η εκτίμηση είναι ότι ο νέος κατοχικός ηγέτης θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στο πλαίσιο μίας νέας άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, προβάλλοντας, ωστόσο, τις σκληρές θέσεις της Άγκυρας και σπρώχνοντας τη διαδικασία σε νέα μονοπάτια όσον αφορά την μορφή της λύσης.

Καυτό ζήτημα αποτελεί και η Αμμόχωστος. Η κίνηση της Τουρκίας πριν από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης στα κατεχόμενα, είχε ασφαλώς στόχο να ενισχύσει τον Ερσίν Τατάρ. Είναι πολύ πιθανόν, όμως, πλέον ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων να προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς, ως μοχλός πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.

Το τελικό αποτέλεσμα προκάλεσε έντονη απογοήτευση στον Μουσταφά Ακιντζί και στους υποστηριχτές του. Στις πρώτες του δηλώσεις ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την πολιτική, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τις τουρκικές παρεμβάσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή: philenews

Σχετικά Άρθρα