Παραλύει το δημόσιο: 24ωρη απεργία με αιχμή την ενίσχυση υγείας, εκπαίδευσης, εργασιακών δικαιωμάτων

 Παραλύει το δημόσιο: 24ωρη απεργία με αιχμή την ενίσχυση υγείας, εκπαίδευσης, εργασιακών δικαιωμάτων

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ σήμερα με αιχμή τα καθοριστικά αιτήματα που αφορούν στη θωράκιση της δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους επιμέρους κλάδους (Υγεία, Παιδεία, Συγκοινωνίες) στην κεντρική συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης στις 10.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η ΑΔΕΔΥ και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του Δημοσίου ζητούν:

  • Θωράκιση της δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους.
  • Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών, 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, αλλά και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
  • Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου.
  • Επέκταση του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και τον χρόνο εργασίας.

Την αναστολή της τρίωρης στάσης εργασίας, που είχαν προκηρύξει για την Πέμπτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, ενώ η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ΚΤΕΛ.

Τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. αποφάσισαν την αναστολή, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «σε διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία της εταιρείας κατόπιν συνεννοήσεώς της με το αρμόδιο υπουργείο, μας δόθηκαν γραπτά χρονοδιαγράμματα των προσλήψεων νέου τακτικού και μόνιμου προσωπικού, για την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού και ανταλλακτικών καθώς και για επιπλέον ενέργειες, που να θα γίνουν για τη θωράκιση της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων. Για τους παραπάνω λόγους, δείχνοντας καλή πίστη, αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας που είχαν εξαγγελθεί για 15.10.2020. Όμως, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις και για να παραμείνουν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του επιβάτη, ως κοινωνικό αγαθό».

ΟΣΜΕ: Το αγαθό της συγκοινωνίας σε κίνδυνο

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τους εργαζόμενους σε όλα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας σε καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία:

  • κατά της παραχώρησης δημόσιου συγκοινωνιακού έργου στους ιδιώτες
  • κατά της μετατροπής του δημόσιου αγαθού της συγκοινωνίας σε εμπόρευμα
  • κατά της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στα ΚΤΕΛ

Η ΟΣΜΕ θα πραγματοποιήσει επίσης μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων

Σε ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων προχωρούν η Aegean, η Olympic Air και η Sky Express, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου από τις 08:00 το πρωί έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου την ίδια ώρα, η Aegean, η Olympic Air και η Sky Express υποχρεώνονται να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις του δικτύου τους. Εξαιρούνται οι πτήσεις Α3 929 (Τελ Αβίβ – Αθήνα) και Α3 931 (Κάιρο – Αθήνα), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Επίσης, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean και της Olympic Air από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 08:00 τοπική ώρα και αλλάζουν ώρα αναχώρησης 15 σκέλη πτήσεων.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, τροποποιείται η ώρα αναχώρησης σε σειρά πτήσεων.