Κρίσιμες εκλογές στα κατεχόμενα: Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν Ακιντζί που καταγγέλλει απειλές εναντίον του – Ο Ερντογάν στηρίζει Τατάρ

 Κρίσιμες εκλογές στα κατεχόμενα: Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν Ακιντζί που καταγγέλλει απειλές εναντίον του – Ο Ερντογάν στηρίζει Τατάρ

Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 με τους Τουρκοκύπριους να εκλέγουν το νέο ηγέτη τους. Στις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 26 Απριλίου αλλά αναβλήθηκαν στις 11 Οκτωβρίου λόγω της πανδημίας νέου κοροναϊού (Covid-19) παίρνουν μέρος 11 υποψήφιοι, οι επτά ανεξάρτητοι.

Πρόκειται για τις προεδρικές εκλογές με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων στην ιστορία της ΤΔΒΚ.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος ο νυν Πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και νυν Πρωθυπουργός, Ερσίν Τατάρ. Ως ανεξάρτητοι κατεβαίνουν ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς.

Παράλληλα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθούν την ίδια μέρα στις 22:00 τοπική ώρα.

Επόμενος Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μετά από μια εβδομάδα στον οποίο θα πάρουν μέρος οι δυο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Οι αναλυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον κομματικό υποψήφιο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και τον ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου.

«Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές».

Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις “εκλογές”».

Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Για την τελική εκλογή ηγέτη απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β’ γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις

Ολοι τους παραπέμπουν στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν τα επιτελεία των υποψηφίων τις τελευταίες βδομάδες, εν όψει των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα, οι οποίες δείχνουν να ανεβαίνει η στήριξη στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε αντίθεση με τη στασιμότητα που παρουσιάζουν τα ποσοστά του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Στέλεχος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (Ερχιουμάν), μάλιστα, επισημαίνει ότι δεν συμβαίνει μόνον αυτό, αλλά φαίνεται ο Τατάρ να μην περνά καν στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» αφού εμφανίζεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20%, πίσω από τον Ακιντζί (24%) και τον Ερχιουμάν (22%).

Οι κινήσεις

Μάλλον γι’ αυτό οι κινήσεις της Τουρκίας υπέρ του Ερσίν Τατάρ ήταν πολλές τις τελευταίες μέρες:

Στελέχη του κυβερνητικού τουρκικού κόμματος AKP επισκέπτονται τα Κατεχόμενα ή τηλεφωνούν σε ψηφοφόρους με ένα και μοναδικό μήνυμα: «ΟΧΙ ψήφο στον Ακιντζί»

Πριν μερικές μέρες, η κυβέρνηση στην Αγκυρα κάλεσε τον Τατάρ και τον προίκισε με 13 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων» τον Σεπτέμβριο.

Ξεκίνησε η επανατροφοδότηση του φράγματος των Πανάγρων με νερό από την Τουρκία.

Προχθές, ο Τατάρ μετέβη στην Αγκυρα και δίπλα από τον Ερτογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα μέρους της παραλίας της Αμμοχώστου.

Ο στόχος

Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Κατεχόμενα, στόχο έχουν να διεμβολίσουν τους ψηφοφόρους των επίσης υποψηφίων Οζερσάι και Αρικλί (μαζί γύρω στο 12-15%) και να φέρουν πρώτο στον Α΄ γύρο των «εκλογών» τον Ερσίν Τατάρ.

Επίσης, οι κινήσεις στρέφονται στο 8% περίπου των αναποφασίστων.

Ο στόχος βέβαια μπορεί να αγιάζει τα μέσα, αλλά λογικά εξαγριώθηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος θεωρεί ότι με τις κινήσεις αυτές βάλλεται πλέον και αυτός από την Αγκυρα, καθώς πριν μερικούς μήνες ήταν «το καλύτερό της παιδί».

Αισθάνεται, επιπλέον, προσβεβλημένος για το project της Αμμοχώστου, το οποίο ως λεγόμενος ΥΠΕΞ των Κατεχομένων είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας.