Πρόγραμμα για μακροχρόνια άνεργους: Προσλήψεις με 200 ευρώ προβλέπει η ΚΥΑ

 Πρόγραμμα για μακροχρόνια άνεργους: Προσλήψεις με 200 ευρώ προβλέπει η ΚΥΑ

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, από τις πιο σημαντικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: ο λόγος για το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας. Όμως…

Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες και όπως αναδεικνύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας αναφέρει:

«Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνιο άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης  – δήλωσης των επιχειρήσεων – εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (πέραν της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών) με 200 ευρώ, επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Κι αν δεν έγινε πλήρως κατανοητό, η συνέχεια της ΚΥΑ διαλύει κάθε αντεπιχείρημα: «Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντος μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ».

Με άλλα λόγια, αν δεν έγινε σαφές, ένας εργαζόμενος που έρχεται μάλιστα από μακροχρόνια ανεργία, μπορεί να εργάζεται και για 200 ευρώ! Συγκεκριμένα, ένας εργοδότης μπορεί να έχει έναν εργαζόμενο για μία – δύο φορές την εβδομάδα στην επιχείρησή του, με μόνη αμοιβή, το επίδομα των 200 ευρώ.

Ακόμη κι έτσι πάντως το πρόγραμμα είναι στον «αέρα» καθώς προϋπόθεση για την επιχείρηση που θα θελήσει να αξιοποιήσει τη ρύθμιση αυτή, είναι να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για ένταξη στο πρόγραμμα.

Ν. Παπ. 

Σχετικά Άρθρα