Κοροναϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη από το ΑΠΘ για χιλιάδες κρούσματα τους επόμενους μήνες

 Κοροναϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη από το ΑΠΘ για χιλιάδες κρούσματα τους επόμενους μήνες

Το αργότερο σε μία εβδομάδα η κυβέρνηση θα γνωρίζει, με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και το μοντέλο πρόβλεψης του ΑΠΘ, εάν οι δύο τελευταίες δέσμες πρόσθετων μέτρων θα έχουν αποδώσει, την ώρα που όλα δείχνουν πως -όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη- βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Ήδη, όπως γράφει η “Καθημερινή”, υπάρχει έντονη ανησυχία για περίπου 100.000 “αχαρτογράφητα” ή “βουβά” κρούσματα που εκτιμάται πως υπάρχουν σε όλη τη χώρα και μάλιστα στις νεότερες ηλικίες, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της επιστροφής από τις διακοπές στα νησιά και της διάδοσης που ακολούθησε.

Οι νεότερες ηλικίες είναι το τμήμα του πληθυσμού που προβληματίζει καθώς συνεχίζεται ο συνωστισμός σε πολλά σημεία της Αττικής και άλλων περιοχών. Το “Βήμα” περιγράφει “σενάριο Μπέργκαμο”, ενώ το μοντέλο του ΑΠΘ κάνει λόγο για χιλιάδες κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες με κορύφωση μέχρι το τέλος του έτους.

Το ΕΣΥ εκ των πραγμάτων δοκιμάζεται και θα βρεθεί στο όριό του παρά τις προσπάθειες για αύξηση των ΜΕΘ, ενώ πληθαίνουν οι προτροπές των ειδικών για την ανάγκη να επιβληθεί γρήγορα νέο lockdown τουλάχιστον 14 ημερών προκειμένου να σταματήσει η καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων. Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν άμεσα τα SMS τουλάχιστον για τις μετακινήσεις των άνω των 65 ετών που θεωρούνται ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα.

Η Καθημερινή
Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα