Αυξάνεται η πίεση στην Αττική – Ξορκίζουν γενικό lockdown αλλά δεν το αποκλείουν

 Αυξάνεται η πίεση στην Αττική – Ξορκίζουν γενικό lockdown αλλά δεν το αποκλείουν

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθείται η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων καθώς και χθες ξεπέρασαν τα 300. H κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα πιο αυστηρά και στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέο lockdown στην Αττική.

Το νέο σχέδιο επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, την ώρα δηλαδή που κατεβάζουν ρολά εστιατόρια και μπαρ, έως και τις 7 το πρωί, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πλατείες όπου συναθροίζονται οι νέοι.

Συναγερμός: Γέμισαν οι ΜΕΘ-COVID στην Αττική – Ένα βήμα πριν από το γενικό lockdown

Μετά τις παλινωδίες με τις διαφορετικές δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, ο Υφ. Υγείας το απέκλειε) κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο μήκος κύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Οχι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον». Αλλη κυβερνητική πηγή σημείωνε πως θεωρεί απίθανο το σενάριο, το οποίο δεν έχει συζητηθεί σε καμία σύσκεψη. Ενώ τρίτος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε: «Υπάρχει πάντα η αυστηροποίηση μέτρων, αλλά λογική “τα κλείνω όλα” δεν υπάρχει στην κυβέρνηση».

Η νέα δέσμη περιορισμών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της ή τμηματικά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η αναστολή των συναυλιών και η μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις από 50 σε μόλις 20.

Επιπλέον πιο αυστηρή θα είναι η σύνθεση στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα από έξι που ισχύει σήμερα ενώ ενδέχεται να μειωθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις παραμένει 50 έως και σήμερα.

Αντίστοιχα η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενδέχεται να μετατραπεί σε ένα ακόμη υποχρεωτικό μέτρο παρότι θα αποτελέσει σημείο σύγκρουσης και αντιδράσεων από τους αρνητές της πανδημίας.

Και καθώς κυβέρνηση και επιστήμονες βάζουν πλέον όλα τα μέτρα στο τραπέζι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το σενάριο εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως και στον ιδιωτικό ώστε να αποσυμπιεστούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόκειται άλλωστε για συστάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά τη δαιδαλώδη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας που διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες.

Κικίλιας: Δεν απέκλεισε νέα μέτρα

«Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι παιχνίδι – δεν είναι καθόλου παιχνίδι η ανθρώπινη ζωή – όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση στην Αττική».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Σημειώνεται ότι σήμερα κατεγράφησαν 212 κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Αττικής σε σύνολο 359 νέων κρουσμάτων.

Όπως είπε ο υπουργός όσο επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητείται στην Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, η περίπτωση να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Μίλησε για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο εξαγγέλλω τα μέτρα, είναι και πώς εφαρμόζονται και αν τηρούνται.

«Είναι μια ομαδική προσπάθεια, μία συνολική προσπάθεια. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαία και όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους».

Σχετικά Άρθρα