ΒΟΥΛΗ: Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους και κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Όλα όσα έγιναν με μια ματιά (vid)

 ΒΟΥΛΗ: Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους και κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Όλα όσα έγιναν με μια ματιά (vid)

Σε ορισμένα διαστήματα οι τόνοι ανέβηκαν και ακούστηκαν βαρείς χαρακτηρισμοί στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που έγινε στη Βουλή, ενώ η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πρώτος και στη συνέχεια ακολούθησαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούσαν τον κορονοϊό, ενώ οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για σοβαρά λάθη, αστοχίες και παλινωδίες από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, με αποτέλεσμα τη σημερινή εξάπλωση της νόσου Covid-19 σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η κριτική των πολιτικών αρχηγών εστιάστηκε κυρίως στο χωρίς σχέδιο άνοιγμα του τουρισμού, με αναφορές στη μεγάλη πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα, αλλά και στη μη διενέργεια επαρκή αριθμού τεστ. Επίσης, υπογραμμίστηκε η μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας, με τα κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα.

Πυρά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους αρχηγούς να αμφισβητούν ότι αυτό ενισχύθηκε εν μέσω πανδημίας, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει. Όσο για το άνοιγμα των σχολείων, ζήτησαν μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη και λήψη άλλων, απαραίτητων μέτρων.

Σημειώνεται ότι αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν θα τιμωρηθεί ένα μικρό παιδί επειδή δεν φορά μάσκα στο σχολείο: μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε πει πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνάδουν πάντα με τις απόψεις των ειδικών. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε νέα διαφημιστική καμπάνια για την πανδημία, η οποία αυτή τη φορά θα είναι αμιγώς τηλεοπτική.

«Όλα καλώς καμωμένα» από την κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν πάντα με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων.

«Με μπαλώματα, ψέματα και προπαγάνδα από έναν καλοστημένο μηχανισμό, δεν πρόκειται να κρύψετε τα προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα», τονίζοντας ότι ο νυν πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ανάπτυξη, όμως η χώρα καταγράφει πρωτόγνωρη ύφεση.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε σοβαρά λάθη κατά το άνοιγμα του τουρισμού και κάλεσε το Μαξίμου να ενισχύσει πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους χώρους εργασίας, τα σχολεία κτλ.

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και πρόβλεψη για κούρεμα μισθών, συντάξεων και δημοσίων επενδύσεων έκανε από την πλευρά του γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που τόνισε ότι «επιλέξατε να μην προετοιμαστείτε, όχι απλά λόγω ανικανότητας ή ολιγωρίας, αλλά επειδή η προετοιμασία απαιτούσε πράγματα που συγκρούονται με τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας».

«Οι γονείς ανησυχούν και οφείλετε να τους ακούσετε όχι να τους λοιδορείτε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχονται οι γονείς που διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται ενάντια στη χρήση της μάσκας στους μαθητές.