Τους άφησε άναυδους ο Τράμπ: Προέτρεψε να ψηφίσουν δύο φορές

 Τους άφησε άναυδους ο Τράμπ:  Προέτρεψε να ψηφίσουν δύο φορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα να ψηφίσουν δύο φορές, ώστε να διαπιστώσουν αν λειτουργεί καλά το σύστημα της επιστολικής ψήφου.

«Οπότε αφήστε τους να τη στείλουν (την ψήφο) και αφήστε τους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό WECT-TV του Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου. «Και αν το σύστημα είναι τόσο καλό όσο λένε, τότε προφανώς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν» διά ζώσης, πρόσθεσε.

Στις ΗΠΑ είναι παράνομο να ψηφίσει κανείς περισσότερες από μία φορές, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ακτιβιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, εκτιμώντας ότι υποκινεί στην παραβίαση των νόμων και κάλεσαν τους πολίτες να μην ακούσουν τις προτροπές του.

«Είναι παράνομο να ψηφίζει κανείς δύο φορές. Μην ακούτε τον πρόεδρο», τόνισε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) στο Twitter.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη στη νοθεία, απηχώντας τις δηλώσεις Τραμπ. «Από λογική άποψη είναι πολύ ανοιχτό στη νοθεία και στον εξαναγκασμό. Είναι απερίσκεπτο και ριψοκίνδυνο. Οι άνθρωποι παίζουν με τη φωτιά» δήλωσε ο Μπαρ στη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη σε νοθεία, αν και ειδικοί επισημαίνουν ότι η νοθεία στις εκλογές στις ΗΠΑ είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Εξάλλου ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές προωθώντας την επιστολική ψήφο.

Η επιστολική ψήφος δεν είναι κάτι καινούριο για τις ΗΠΑ, σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους επέλεξε τη μέθοδο αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στις φετινές εκλογές αναμένεται αριθμός ρεκόρ επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.