Μηνύματα και πιέσεις στις 48 ώρες του Χάϊκο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα- “Ναρκοθετημένη” από τον Ερντογάν η γερμανική διαμεσολάβηση

 Μηνύματα και πιέσεις στις 48 ώρες του Χάϊκο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα- “Ναρκοθετημένη” από τον Ερντογάν η γερμανική διαμεσολάβηση

Σε Αθήνα και ‘Αγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas), με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών με τους ομολόγους του. Με ναρκοθετημένες, ωστόσο, τις προοπτικές ελληνοτουρκικού διαλόγου από την συνεχή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, τα περιθώρια του Χάϊκο Μάας είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Αρκετοί θεωρούν πως η γερμανική διαμεσολάβηση έχει αναιρεθεί από την τουρκική προκλητικότητα και από την αποτυχημένη, τελικά, παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ωστόσο θα έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αμφότεροι, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, θα εκφράσουν την καλή πρόθεσή τους για διάλογου, θα επισημάνουν, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εν μέσω των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.

Ορισμένοι, πάντως, σημειώνουν το γεγονός ότι ο ΧάΪκο Μάας θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, ενώ στην Άγκυρα, σύμφωνα με το έως τώρα γνωστό πρόγραμμα, οι επαφές του θα περιοριστούν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αλλάξει την τελευταία στιγμή καθώς όλοι γνωρίζουν πως εάν δεν υπάρξει συνάντηση με τον ίδιο τον Ερντογάν, ή έστω τον “αντ’ αυτού” Ιμπραχίμ Καλίν, οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν θα λειτουργήσουν σωστά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες, Δευτέρα 24/8, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της ‘Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Ναρκοθετημένη από τον Ερντογάν η επίσκεψη Μάας

Όταν ανακοινώθηκε η γερμανική πρωτοβουλία είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ένταση βαίνει προς αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας -πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν σχετικές διαβεβαιώσεις της Άγκυρας προς το Βερολίνο- ωστόσο η ανακοίνωση για παράταση της τουρκικής NAVTEX μέχρι τις 27 Αυγούστου άλλαξε τα δεδομένα.

Η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει την «αναξιοπιστία της τουρκικής ηγεσίας», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και είναι μια διάσταση που θα επιχειρήσει να αναδείξει η ελληνική διπλωματία στις επαφές με τον κ. Μάας. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι διάλογος υπό το καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει. Η Αθήνα εμφανίζεται θετική στο διάλογο, όχι όμως την στιγμή που υπάρχει αυτή η ένταση και σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην γερμανική πρωτοβουλία, δήλωσε ότι «για να περιμένει κανείς αποτελέσματα πρέπει να έχει αξιόπιστους συνομιλητές. Απομένει στην Τουρκία να δείξει ότι είναι τέτοιος αξιόπιστος συνομιλητής».

Αναμένεται επίσης να τονιστεί ο κίνδυνος ενός επεισοδίου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείο από την παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων στην περιοχή όσο και τον ταυτόχρονων στρατιωτικών ασκήσεων. Περιθώρια για επανάληψη των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας υπάρχουν. Απαιτείται όμως η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την άλλη πλευρά, μονοπάτι στο οποίο δεν δείχνει διατεθειμένος να βαδίσει ο κ. Ερντογάν, αυτή τη στιγμή.

Αντιθέτως, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε νέες απειλές, λέγοντας ότι «η Ελλάδα οδηγεί τον εαυτό της σε ένα χάος. Για οτιδήποτε προκύψει στην περιοχή αυτός που θα ευθύνεται και θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά θα είναι η Ελλάδα».

Αναλυτές εκτιμούν ότι παίζεται ένα «παιχνίδι ευθυνών» από τουρκικής πλευράς προκειμένου να αποφύγει ευρωπαϊκές κυρώσεις, ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους εταίρους μας ότι οι κυρώσεις είναι μονόδρομος όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση. Δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο μόνο στο πλαίσιο σεβασμού «του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας, την οριοθέτηση – που είναι και η μόνη εκκρεμότητα που έχουμε εδώ και δεκαετίες- των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών», με την Τουρκία, όπως μαρτυρά η συμπεριφορά της, να μην ενστερνίζεται τις ίδιες απόψεις.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα