Νέος γερμανικός “ελιγμός” υπέρ της Τουρκίας: Μετατίθεται για τις 24/9 η Σύνοδος για την αν. Μεσόγειο

 Νέος γερμανικός “ελιγμός” υπέρ της Τουρκίας: Μετατίθεται για τις 24/9 η Σύνοδος για την αν. Μεσόγειο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε απόψε ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει ειδική Σύνοδος Κορυφής όπου θα συζητηθεί ο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται ουσιαστικά για αναβολή της συζήτησης περί κυρώσεων για την τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με παρασκηνιακή γερμανική μεθόδευση, καθώς το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί σε Σύνοδο το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Με αυτό τον τρόπο αίρεται η πίεση προς τον Ερντογάν και του δίνεται χρόνος να συνεχίσει τις προκλητικές κινήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα, μάλιστα, που απειλεί να προχωρήσει σε κινήσεις ανατολική του 28ου Μεσημβρινού. Δηλαδή, σε θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ αλλά δεν καλύπτονται από την οριοθέτηση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Έτσι, η Ελλάδα δεν θα έχει για ένα ακόμα μήνα την δυνατότητα να ασκησει πιέσεις στην Τουρκία με ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κυρώσεων. Κινδυνεύει, δε, να βρεθεί μπροστά σε ένα δυσμενές γεωπολιτικό περιβάλλον εφόσον επαληθευτεί πως η Άγκελα Μέρκελ πιέζει για την έναρξη διερευνητικών επαφών μετά τις 23 Αυγούστου, καθώς δεν θα μπορεί να ενεργοποιήσει τον παραπάνω μηχανισμό.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο θέμα στην επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα τη Λευκορωσία.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του: «Οι υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση. Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία. Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».