Ένταση στην αν. Μεσόγειο: Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Άγκυρας μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο

 Ένταση στην αν. Μεσόγειο: Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Άγκυρας μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Μετά τα νέα δεδομένα που έφερε η αιφνίδια συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, διαμορφώνεται και πάλι κλίμα έντασης στη αν. Μεσόγειο. Οι “πολεμικές” δηλώσεις Ερντογάν και η άμεση έκδοση NAVTEX μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου έχουν θέσει σε επιφυλακή την Αθήνα η οποία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Η έκδοση NAVTEX αποδεικνύει πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί και μάλιστα σύντομα. Το κρίσιμο διάστημα είναι 10 και 11 Αυγούστου οπότε έχει δεσμευτεί η περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η ακύρωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι ακόμη ένα ενδεχόμενο ενώ εκτιμάται πως σύντομα θα υπάρξει και έξοδος τουρκικού ερευνητικού του Oruc Reis από την Αττάλεια με προορισμό τα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φιλελεύθερο» ότι η Τουρκία είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να επιδιώξει να ανατρέψει τη συμφωνία με δυναμική αντίδραση. Αυτό ουσιαστικά υποδηλώνει η δήλωση του Ερντογάν, για νέες έρευνες στην περιοχή.

Προκαλεί, όμως, ερωτήματα η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στο «Barbaros» και όχι στο «Oruc Reis», καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν προσδιόρισε το σημείο στο οποίο θα προβεί σε έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο.

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης και επιφυλακής και θα παραμείνουν έτσι όσο το απαιτούν οι συνθήκες, με στόχο να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία.

Τα ελληνικά πλοία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στα σημεία – «κλειδιά» του Αιγαίου, διατηρούν αυξημένη εγρήγορση για την περίπτωση που χρειαστεί ο άμεσος απόπλους τους, ενώ πλοία βρίσκονται ήδη σε νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου και είναι σε ετοιμότητα.

Διπλωματικές… αστοχίες

Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα επεδίωξε να εμπλέξει την ΕΕ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες στη συμφωνία. Η διάψευση ήρθε λίγο αργότερα από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΕ.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου φαίνεται ότι -σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου- είχε και τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, οι οποίες παρενέβησαν τηλεφωνικά μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προς τους δύο υπουργούς, επισπεύδοντας τις υπογραφές.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε χθες και επίσημα για τη συμφωνία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας», επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Χθες αργά το απόγευμα είχαμε και την πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Δένδια.

«Η συμφωνία αποδεικνύει περίτρανα και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών συνομολογούνται μέσω διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστει, όπως άλλωστε προβλέπει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και όχι με μονομερείς ενέργειες ή και με παράνομες και νομικά ανυπόστατες πράξεις, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», τόνισε σε δήλωσή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.