Αποκάλυψη Economist: Ελληνοτουρκικός διάλογος με συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βερολίνο – Αντάλλαγμα για το Oruc Reis

 Αποκάλυψη Economist: Ελληνοτουρκικός διάλογος με συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βερολίνο – Αντάλλαγμα για το Oruc Reis

Έναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου, παρουσία των Κ. Μητσοτάκη και Ρ.Τ. Ερντογάν, το ερχόμενο φθινόπωρο στο Βερολίνο, πληροφορείται ο ‘Economist’ και αναδημοσιεύει σήμερα η «Εστία», στο βασικό της θέμα. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται, το αντάλλαγμα για την αναστολή ερευνών του Ορούτς Ρεΐς, ήταν η έναρξη διαλόγου στο ανώτατο επίπεδο, με… κουμπάρα την Ά. Μέρκελ.

Η «Εστία» επικαλείται παράλληλα διπλή, ταυτόχρονη έρευνα της Κάπα Research, σε Ελλάδα και Τουρκία, από την οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία Ελλήνων και Τούρκων προτιμά το διάλογο από τα όπλα: 52% των Ελλήνων ερωτηθέντων και 57% των Τούρκων προτιμούν την εξάντληση κάθε περιθωρίου πάνω στο τραπέζι του διαλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των Ελλήνων και το 35% των Τούρκων λένε «ναι» στη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Για την Αγία Σοφία, όπως ήταν αναμενόμενο, 86% των Ελλήνων θα ήθελε να παραμείνει μουσείο, ενώ 10% αναγνωρίζει το δικαίωμα στην τουρκική κυβέρνηση να την μετατρέψει σε τζαμί. Στην άλλη πλευρά, όμως, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διαιρεμένη: 49% επικροτεί την απόφαση Ερντογάν την ώρα όμως που το 45% δηλώνει πως θα προτιμούσε να παραμείνει μουσείο.

Αναφορικά με τις έρευνες στο Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, μόλις το 3% των Ελλήνων αναγνωρίζει τουρκικά δικαιώματα, ενώ το 91% πιστεύει ότι οι έρευνες της γειτονικής χώρας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αντιστοίχως, 10% των Τούρκων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει πως οι τουρκικές έρευνες είναι παράνομες, ενώ το 81% απαντά πως η Άγκυρα έχει δικαιώματα στο Αιγαίο.

Ν. Παπ. 

Σχετικά Άρθρα